Следвайте ни

Ходжа буди посред нощ два квартала

Къща в "Република" се ползва като храм, ще взема мерки срещу високите децибели, заяви районният мюфтия Басри Емин

viber icon

Ходжа пее на високоговорител в кв. „Република”, така че не можем да спим нощем. Това се случва все по-често, въпреки че в квартала джамия няма, сигнализират хасковлии от кв. „Орфей” и бул. ”Левски”. Наша светкавична проверка по подаден сигнал в понеделник в 22.43 показа, че действително от „Република” се носи пеене на ходжа, който изпълнява намаз на запис или от мегафон. Молитвата кънтеше чак до ОУ „Петьофи”, което не е никак близо, в продължение на десетина минути.

Понякога пее около 1 часа през нощта, друг път около 5, не се издържа. Не ни стигат ромските сватби, почти непрекъснатият шум от махалата, ами и нощем да ни будят. Джамиите в центъра не пречат на никого, нямаме нищо против религиозните убеждения и изповядвания, но не може това да ни руши спокойствието, казват хасковлии. Настояваме общината да вземе мерки срещу нарушаването на обществения ред, казаха още те. Преди години общината и полицията реагираха на подобни сигнали и проблемът бе решен.   

Сигнал в общината не е подаван, коментираха от администрацията и допълниха, че къща в квартала се ползва като храм. Според чл. 8 от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на община Хасково обаче се забранява „озвучаването с технически средства и вдигането на шум по улици, площади, паркове и спортни съоръжения, в жилищни и нежилищни сгради, включително храмове на религиозни общности, когато звукът се чува извън сградата, за времето на цялото денонощие е забранено. Озвучаването на горепосочените места може да бъде осъществено по повод празник или честване след писмено разрешение от кмета на общината”.

Ще взема мерки, щом молитвата се изпълнява високо. Не бива да си пречим и да се смущава спокойствието на гражданите, коментира районният мюфтия Басри  Емин. Той допълни, че мюфтийството ползва под наем къща като мешит в „Република”. Там изпълняват трикратната молитва мюсюлманите от квартала. Часът на намаза се променя, но никой не бива да пречи на останалите, каза още той.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?