Следвайте ни

Хайдути се криели в олтара на манастира "Света Троица"

viber icon

Олтарът на църквата в манастира край тополовградското село устрем бил ползван за скривалище от легендарните хайдути Христо войвода, Кара Кольо и Индже войвода, Това разказват ​от областната администрация в Хасково в седмичната рубрика "Любопитно от областта".

Смята се, че историята на манастира датира от ХIV век по времето на цар Иван Александър под името "Св. Първоапостоли Петър и Павел". Вероятно е бил опустошен през 1373 г. от настъпващите на север турски орди под предводителството на Тимурташ бей, пише в материала.

През Възрожденския ХVIII век, обителта била възстановена. Тя се превърнала в убежище ​на хайдутите от района на Сакар и поради това до днес е известен като "Хайдушкият манастир". В Божия дом са отсядали и укривали легендарните народни водачи Вълчан войвода, Индже войвода, Кара Колю, Христо войвода, Даглъ Стоян, Кара Добри, Гарабчи Георги и други. 

През 1812 година, вече в напреднала възраст, Христо войвода решил да остави пушката и ножа и да влезе в лоното на монашеството. Според сведения войводата приел името Хрисан и заживял във "Вехтата църква", наричана още "Каракольова дупка". Христо войвода приканил околните села Вакъф /Устрем/, Ново село /Мрамор/, Срем и други да започнат възстановяването на манастира, гласи легендата.

С помощта на Кара Кольо, Индже и Вълчан войвода Хрисант успял да съгради отново манастира и станал негов игумен. В олтара на манастирската черква той направил скривалище, където често ​приютявал хайдутите. Хрисант загинал през 1813 година, а на гроба му често идвали да отдадат почит Индже войвода и Кара Кольо - прославеният му байрактар. Надгробната плоча на Хрисант се пази в църквата на манастира. 

И до днес местните хора тачат героите, хайдутували в Сакар планина и защитавали не само населението от набезите на турците, но и съхранявали духовността в региона. Признателни тополовградчани събират средства и през 2018 година в града е открит единственият по рода си паметник на Кара Кольо, дело на скулптура Христо Дюлгеров. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иво

Иво

15.08.2020 | 12:22

Невероятно красиво място от което лъха спокойствие и красота. Заслужава си да се посети.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?