Следвайте ни

Хасковските будители: Търговец сред основателите на ч.”Заря’’

viber icon

Хаджи Иванчо Минчев, един от видните хасковски търговци, е основател на най-голямото хасковско читалище „Заря“, разказва инициативата на община Хасково и Регионалния исторически музей, посветена на 1 ноември- Ден на народните будители.

Иванчо Минчев Петров Узунов (1808-1896) е виден хасковски първенец, водач на българите срещу гъркоманите. Той е роден през 1808 г. в с. Узунджово, известно по това време с организирането и провеждането на най-големия панаир на Балканите. Когато израства Иванчо Минчев се установява в #Хасково и започва да се занимава с производство и търговия на бубено семе, копринени пашкули, анасон и други стоки. Търгува успешно не само на Узунджовския панаир, но установява тесни делови контакти с Румъния, Гърция, Италия, Австрия, Франция. В тези държави хасковският предприемач изнася главно анасон и бубено семе. Около 1835 г. той се жени за Кириаки (Божана) Жечкова Вълкова Шишманова (1820-1888 г.) от известния хасковски род на Вълко Шишманов. Двамата отглеждат 8 деца, а след Априлското въстание осиновяват и прибират в дома си сирачето Георги от гр. Копривщица. През 1860 г. Иванчо Минчев и съпругата му пътуват до Божи гроб и стават хаджии. Замогнал се с успешна търговска дейност, хаджи Иванчо се ползва с авторитет сред населението на града и сред турските власти. Като израз на уважение и доверие той е избиран от съгражданите си многократно за епитроп на хасковската църковна община. 

Хаджи Иванчо Минчев е един от основателите на Хасковското #читалище „Заря” и радетел за българска просвета и българско училище в Хасково. Известен с любовта си към българщината, по време на Освободителната война той е арестуван от турските власти и отведен в затвора в Ангора. След подписване на Санстефанския мирен договор се завръща в Хасково и продължава да се занимава с търговската си дейност. Умира на 86-годишна възраст през 1896 г. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?