25

Хасковският театър отбелязва 100 г. от рождението на Юлия Огнянова 

Хасковският театър се включва в националните чествания за юбилея на Юлия Огнянова - изтъкнат режисьор, преподавател и театровед. Денят на Юлия е 22 февруари, когато се навършват 100 години от рождението й. Представлението «Вечеря за глупаци», което ще се играе навръх паметната дата, ще бъде посветено на нея. Във фоайето на театъра ще бъдат изложени снимки от емблематичния спектакъл «Опит за летене», който Огнянова поставя тук през 1979 година.
Юлия Огнянова (22.02.1923 – 29.09.2016) е  носител на международни и национални отличия, сред които почетните "Аскеер“ /1999/ и "Икар“ /2009/ за цялостно творчество. Създала е повече от сто постановки в различни градове на страната и в чужбина. 

Юлия Огнянова е свързана с хасковския театър с пиесата на Йордан Радичков  „Опит за летене“. Срещата й с изтъкнатия сценограф Светослав Генев ражда един великолепен спектакъл. Енергията, която тя носи в себе си и която излъчва към околните, е покоряваща. На заключителния етап на VI Национален преглед на българската драма и театър – 1979 г. в София, Юлия Огнянова е удостоена с Трета награда, а сценографът Светослав Генев – с Втора награда. 

 „От всички постановки на тази пиеса в страната, съм най-доволен от спектакъла в хасковския театър. През цялото време чувствах осезателно, че на сцената нещо се движи непрекъснато и пъпли към публиката. Тя бе измъкната от привичното си състояние и започна заедно с героите да се катери по балона. Стана съпричастна – затова свидетелстваха всичките й реакции. Всичко това, благодарение на Юлия Огнянова и на всички участници. Спектакълът бе като стоножка – не се виждат краката й, но тя се движи…“, казва за постановката Радичков. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мимето

Мимето

16.02.2023 | 12:47

То аслъ бай Йордан беше царя на лафовете

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?