Следвайте ни

Хасковски депутати за бюджет 2020 

viber icon

"Бюджетът е най-важният закон", заяви хасковският депутат от ГЕРБ Евгения Ангелова в ефира на предаването"Денят ON AIR".

Според нея има много големи очаквания към Бюджет 2020. "Нереалистично е този бюджет да реши всички проблеми в държавата, но има много политики, които са заложени в него. 

Приоритетите в този бюджет са доходите, образованието,здравеопазването и социалната сфера. Той предлага 10% увеличение на доходите за обществения сектор и 17% увеличение на учителските заплати. 

"Редно е да стимулираме качествени хора да бъдат в сферата на образованието", смята Ангелова.

Предложението за 300 лева минимална пенсия на опозицията е обосновано, допълни тя, но в момента пенсиите се изплащат от работещите, а те са много по-малко и това е причината да няма финансова възможност за това увеличение.

"Този бюджет е насочен към икономически растеж, БВП се увеличава, икономиката ни се развива. Финансовите показатели показват, че нашата държава е на прав път. Имаме доверие не само отвътре, но и отвън. Спокойствието за фирмите се отразява и на хората, да бъдат спокойни за бъдещето си", отбеляза депутатът.

Тя каза, че отбраната също е приоритет на бюджета. През 2020 г. разходът за отбрана ще бъде 1,67% и стабилно се върви към 2% от БВП, които трябва да постигне България. 

Относно приетото предложение от опозицията за увеличение на заплатите в работещите в Агенцията за социално подпомагане, от ГЕРБ смятат, че това предложение е консенсусно.

"Тези хора заслужават това, което може да бъде отделено за тяхното заплащане", заяви Ангелова.

"От БСП няма как да се съгласим с бюджета за 2020 г., който управляващите предлагат, тъй като той е пълно копие на миналогодишния и няма никакви заложени реформи. Единствената промяна е, че се наливат повече средства", коментира проекта и Виолета Желева, която е депутат от БПС от хасковския избирателен район. 

 

"И в големия бюджет, и в този на ДОО, социалните плащания за поредна година са замразени. Предложението на социалистите за обезщетението за майчинство не бе прието и за огромно съжаление остава в размер на 380 лева", коментира още Виолета Желева.

Тя допълни, че майките получавали това обезщетение за сметка на своите осигурителни вноски, които са плащали до момента на раждането. След като се върнат обаче, на работа те ще продължават да внасят такива във фонд "Общо заболяване" до края на трудовия си стаж.

"Финансовото министерство умишлено занижава приходите, за да може в края на годината управляващите да се похвалят с един огромен излишък, разпределян по преценка на Министерския съвет", категорична бе Желева.

След над 3-часово обсъждане вчера парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2020 г. на второ четене. В него се предвижда приходите да бъдат малко над 28 млрд. лева, а разходите – 14 млрд лв. Предвиждат се трансфери към общините, Държавното обществено осигуряване, Националната здравно- осигурителна каса за над 12 млрд. лева.

Вноската в общия бюджет на Европейския съюз пък ще е 1, 4 млрд. лева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?