25
Следвайте ни

Хасковски адвокат атакува заповедта за зеления сертификат в съда  

viber icon

 

Заповедта на здравния министър ограничава правата на  гражданите, гарантирани от Конституцията, и ги поставя в по-неблагоприятно от ваксинираните срещу COVID – 19, като им  се препречва възможността да посетят театър, ресторант. С това се нарушават основните им права, дадени от Конституцията по чл.6, чл.23, чл.48. Заповедта въвежда двойен стандарт и разделя гражданите на  страната на две групи, създавайки възможност за сегрегация на огромна част от населението. Това се казва в жалба на хасковския адвокат Ростислава Жекова до Административни съд в София, с която се иска заповедта на здравния министър да бъде обявена за незаконосъобразна и противоречаща на материалното и процесуалното право на страната.

Към настоящият момент, поставянето на ваксината срещу COVID - 19  е доброволен акт и не би следвало непоставянето й да се преследва от закона или административните актове, Настоящите видове ваксини срещу COVID - 19 са в изпитателен срок по силата на Регламент /ЕО/ №1234/2008г. на Европейският, което поставя гражданите решили да се въздържат от поставянето им в полето на защитния режим по чл.29 от Конституцията на страната. Дискриминационните механизми заложени в заповедта съдържат скрита принуда за ваксинация на населението направило различен избор, пише още в жалбата. 

В нея се посочва още, че ограничаването на правата, гарантирани по Конституция и по силата на международни конвенции на всички граждани, е акт на извънредни събития и не може да бъде обект на административно решение и едноличен административен акт.

През април т.г. съдът в Страсбург се произнесе по подобна жалба и реши, че задължителните ваксини не нарушават човешките права, а защитават обществения интерес. Съдът бе сезиран от родители от Чехия за задължителни  ваксини срещу полиомиелит и др. Тогава юристи счетоха, че решението проправя пътя към задължителната ваксинация срещу COVID-19.

За днес в Хасково е насрочен протест срещу зеления сертификат, организиран във Фейсбук. 

Междувременно се наблюдава завишен интерес към ваксините, макар че за разлика от други градове в страната няма големи опашки.  В 9 ч.  днес пред  кабинета в МБАЛ- Хасково имаше 5-ма души, идваха и още. 

Жителите на областта с  първа доза са вече 70 905 , от тях със завършен процес са 36 148, което представлява 18.4% от населението. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Симеон Т. Н.

Симеон Т. Н.

23.10.2021 | 16:17

Да!

Отговори
0 0
Симеон Т. Н.

Симеон Т. Н.

23.10.2021 | 16:16

Да!

Отговори
0 0
Тук

Тук

23.10.2021 | 12:20

Червени ми Б0КЛУКО ИМА ДИСКРИМИНАЦИЯ . ИМА НАЛОЖЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ТРУДИШ . ЗА ЧАСТНИЯ СЕКТОР И МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ Е ЕДНО , А ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДРУГО . ТАКА ЧЕ АЙ В КИРЕЧА.

Отговори
3 0
Отново греда

Отново греда

23.10.2021 | 10:57

Да вземе да прочете практиката на ЕСПЧ хасковският адвокат. Има произнасяне по този въпрос, с който българският съд е длъжен да се съобрази. Малко реклама не е излишна дори в Хюстън,впрочем.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?