25

Хасковска област на дъното по чуждестранни инвестиции с 685 лв. на човек

Преките чуждестранни инвестиции в Хасковска област са сред най-ниските в страната. За 2022 г. те са били едва 685 лв. на човек. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

В съседната област Кърджали, където има няколко чужди предприятия, работещи за световни пазари, тези инвестиции са 2934 лв. на човек. Показателят ПЧИ показва директните вложения на фирмите в дялове и капитали, които оказват влияние на местната икономика и на благосъстоянието на хората като възможност за работни места и източник на доходи. Малкото ПЧИ са сред причините за ниските възнаграждения в областта. По чужди инвестиции след нас са области като Силистра, Ямбол и Видин.

 Хасково е някъде по средата по показателя разходи за придобиване на дълготрайни материални активи с 1759 лв. на човек от населението. Малко под средното ниво за страната сме по показателя произведена продукция. На човек от населението се падат 20 397 лв. В области като Благоевград, Пазарджик и Перник те са между 25 760 и 27 376  лв. на човек от населението, показва още анализът на ИПИ за 2022 г.

Данните за инвестициите по области за 2022 г. показват сериозно раздвижване на регионалните икономики. Докато общите инвестиции, измерени през разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА), нарастват в почти цялата страна, при външните инвестиции се наблюдават значителни разлики между областите, се посочва в анализа. От него се вижда, че най-много са инвестициите в София и областта, както и в регионите с много предприятия.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Той

Той

10.01.2024 | 23:01

Честито , изберете следващия път пак станиславчу за кмет.

Отговори
3 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?