Следвайте ни

Хасково става столица на коледната песен

viber icon
ХАСКОВО, Виолета ВАСИЛЕВА

8 певчески формации, 200 певци и 9 диригенти ще се включат в Първия национален фестивал на коледната и новогодишната песен, който ще се проведе в Хасково от днес до 18 декември. Събитието е част от културната програма на общината. Инициативата е първа по рода си за България и се радва на подкрепата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на Български хоров съюз. Целта на фестивала е да възроди българските хорови песни, свързани с празниците, и да ги превърне в неделима част от репертоара на съставите. Друга не по-малка важна амбиция на фестивала е да събуди интереса на българските композитори и те да създадат нови песни, свързани с тематиката на събитието. Идеята на организаторите е премиерата на тези новосъздадени песни да бъде именно в Хасково.
Това е дългосрочната цел на фестивала, който да се утвърди като ежегодна среща на българските хорове и българските композитори с публиката по Коледа.
Днес от 17:30 часа в галерия „Атанас Шаренков” в Хасково ще чуете подготвителната формация на Детски хор „Орфей” с диригент Елена Цветкова. Най-малките певци ще участват в откриването на изложбата на детски рисунки „Нарисувай ми коледна песен”, в която са включени творби на деца от града. Тази изложба е част от фестивалната програма. В програмата са включени творби на композитори от цял свят от различни стилове и епохи и български коледни и новогодишни песни. Официалното откриване е в събота – 17 декември от 15 часа в концертната зала на Младежки център. /Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?