112

Хасково се присъедини към Пакта за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво

Пет български общини подписаха Пакта за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво. Документът беше подписан от кметовете на Хасково, Пловдив, Габрово, Добрич и от секретаря на Община Видин по време на Втората национална конференция на Международния републикански институт (IRI) „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“. 

Конференцията бе открита от зам.-посланика на САЩ Андриа Брулет-Родригез, министъра на правосъдието Атанас Славов и регионалния директор на Международния републикански институт за Европа Пол Маккарти. Зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез определи подписването на общинския пакт за борба с корупцията като символ на ангажимента на кметовете да стимулират прозрачността и интегритета.

„Присъединяването към Пакта е ясен и силен публичен ангажимент от страна на кметовете да продължат да работят за повече ефективна прозрачност и отчетност на местните институции, за повишаване на гражданското участие и подобряване на ефективното използване на общинско ниво на механизмите и структурите за превенция и противодействие на корупцията,“ подчерта Пол Маккарти - регионален директор на Международния републикански институт за Европа. 

В дискусионен панел кметовете обсъдиха добрите практики и общите предизвикателства, пред които са изправени в усилията си да гарантират ефективна прозрачност и антикорупционни мерки на общинско ниво. 

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев подчерта, че прозрачното и почтено управление е процес, който се развива и надгражда. „Община Хасково е на финала на процедурата по получаване на официален сертификат за съответствие с изискванията на стандарт ISO 37001 за внедрената система за управление на борбата с подкупването. Тази антикорупционна система ще допълни досегашните механизми за почтено управление и ще ни даде база за внедряване на още добри практики“, съобщи по време на дискусията градоначалникът на Хасково. В рамките на дебата бяха обсъдени още засилване на добрата комуникация с гражданите, укрепване на доверието в местните институции чрез повишаване на достъпността, засилване на гражданското участие и дигитализация. „Община Хасково предоставя всички услуги, които е възможно да бъдат предоставени по електронен път. Въведохме дигитализацията на услугите от първия момент, в който тя стана възможна“, обясни още Станислав Дечев. 

Втората национална конференцията е част от програма на IRI в България за справяне с уязвимостите към корупция на общинско ниво. Тя обхваща 15 общини и Хасково е част от тях. Предстои разработване на общински програми за реформи и тяхното официално приемане. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Василев

Василев

15.02.2024 | 18:21

Това ще е гаранция за общинските служители за противодействие срещу корупцията и корупционите схеми за източване на общински и европейски средства. Няма познати на града фирми да печелят обществени поръчки.Поздравления!

Отговори
8 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?