25

Хасково с кампания за електрическите тротинетки, ето правилата 

Община Хасково вероятно е първата в страната, която започва образователна кампания за използването на електрически велосипеди и тротинетки. Индивидуалните електрически превозни средства стават все по- масови, правилата за тях не се знаят,  нарушават се, а  това е причина за инциденти, коментира кметът Станислав Дечев. Използват ги дори малки деца, което освен че е забранено, е опасно за тях и околните, допълни той.

Билбордове, брошури, беседи с децата ще разясняват правилата. Кампанията ще се осъществи със съдействието на  Пътната полиция, ще започне през лятото и ще продължи по време на новата учебна година. 

Навършени 16 години е необходимата възраст за управление на електрическо колело или тротинетка. Допуска се и 14- годишни да се возят на тях, но само по велоалеи. 

За електрическите превозни средство важат правилата за велосипедите. Те се движат плътно вдясно по пътното платно, забранено е движение им по тротоари и пешеходни зони. Това важи и за централната градска част, където вече е опасно на пешеходци от нарушетели.  

Задължителни са светлините, звънците, каските. Тези средства се движат със скорост до 25 км в час. Не могат да се движат успоредно две  тротинетки или волосипеди, забранено е и двама души да се возят на една тротинетка. Глобите са от 20 до 50 лв., а отговорността е на родителите, каза Димо Чобанов, началник на КАТ- Хасково. Той напомни, че отговорни за безопасността, възпитанието и познаването на правилата за движение, са  родителите. 

Ще засилим контрола в града, особено в пешеходните зони, като тези в центъра. Ще постави нови знаци, допълни кметът Дечев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Христо В. Христов

Христо В. Христов

10.07.2022 | 14:14

Информацията не е точно правилна и не е зле да я коригирате: 1. Каските са задължителни само за хора под 18 г. - ЗДвП Чл.80а, ал.1, т.5; В допълнение - това е само за индивидуално електрическо превозно средство, т.е. тротинетки и ел. велосипеди, за стандартен велосипед няма никакво задължение за каска; 2. Казвате, че за ел. ППС-та важат правилата за велосипеди и казвате, че е забранено да се движат по пешеходни зони, но сте пропуснали един много важен детайл - тази забрана не важи за велосипедисти до 12 г. - ЗДвП Чл.81, т.5; Иначе похвално за кампанията. Кога се очаква кампания за разяснение на шофьорите за велосипедния трафик?

Отговори
0 0
Василев

Василев

07.07.2022 | 18:10

Дано!Ще е необходим КОНТРОЛ. Контрол преди всичко от родители и след това на МВР и общински структури. На пръв поглед простичко,но трудно изпълнимо.

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?