25

Хасково празнува 24 май с шествие още от 60-те г. на 19 век

24 май трябва да бъде национален празник!  Това смятат историците д-р Веселина Узунова и Милен Вълчев от Регионалния исторически музей в Хасково, а мнението им е споделено и от много други учени.

В Хасково първите чествания на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост в областта  започват още в средата на 60-те години на 19 век, разказаха те.  Тукашните учители и просветни дейци имали близки връзки с колегите си от Пловдив, където първите масови чествания започват през 1858 г. Шествията били най- многолюдните  многолюдни до 9 септември  1944 г. 

На празничното отбелязване  на 24 май в Хасковско най-много са пречели гъркоманите, които донасяли на властите за провеждането на „еретичен празник“. Османските власти обаче нямали много против ако  честванията преминават „без много шум“.

От 1885 г. през следващите 40 години Св. св. Кирил и Методий са били почитани в двора на едноименното училище. В едната част на двора се  строявали учениците, а в другата  – гражданството и войската. Празникът е продължавал с шествие до центъра на града. 

В много редки случаи това тържествено отбелязване на празника било отменяно. Това се случило през 1925 г. заради атентата в „Света Неделя“. Нямало празник и след Деветнадесетомайския преврат през 1934 г. .

През 1945 г. честването било отбелязано със стачка.  Причината за нея било  безследното изчезване на тогавашния уважаван директор на Мъжката гимназия Атанас Кацаров. Възпитаниците издигнали протестни лозунги и провалили  шествието, което трябва да тръгне от сградата на театъра. Тогава в центъра се събрали 1300, но около  800 не манифестирали с останалите. Не е известно какво се е случило с тях. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
МЕТОДИ

МЕТОДИ

24.05.2023 | 10:04

СИ Е ХАСКОВСКИ П Е Д Е Р А С Т, НИЩО ЧЕ Е РОДЕН В СОЛОМОН :)

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?