Следвайте ни

Хасково отбеляза освобождението си

viber icon

Хасково празнува днес 142 години от Освобождението на града от османско владичество. Тържествен ритуал по този повод организира община Хасково. За да поднесат венци и цветя на признателност пред паметника-морена, близо до храм „Св.Богородица” дойдоха кметът на Хасково Станислав Дечев, народните представители Евгения Ангелова и Митко Полихронов, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и заместникът й Митко Петров, заместник-кметовете на община Хасково Мария Вълчева и Динко Тенев, общински съветници от почти всички политически групи в местния парламент, представители на хасковското духовенство, военни, стотици граждани. 

„Днес е празник,  Денят на Освобождението на Хасково. А ние сме се събрали по традиция на мястото, където са били издигнати черни бесилки и където месеци преди свободата, са обесени над 70 хасковци. Но това място е символ на нашата българска съдба. Срещу бесилките тук се изправя по-силна от времето нашата вяра. Срещу нас е църквата „Света Богородица”, чиито камбани първи възвестяват влизането на руските освободители в Хасково. Макар и плах, камбанният звън извежда на това място хиляди хасковци. А вярата побеждава страха…”, каза в словото си кметът Станислав Дечев. Той се обърна към хасковци с думите: „Уважаеми съграждани, свободата нито ни е дадена даром, нито ни е завещана по право. За свободата трябва да милеем всеки ден. Защото ние имаме шанса да живеем в щастливо време, когато свободата се брани не с кръв, а с работа, с благоденствие и личен избор. Моят избор е Хасково. Моята вяра е Хасково! Ще бъда щастлив, ако и за Вас е така! И нека днес се помолим Бог да пази Хасково и да се поздравим с Честит празник!”

Заупокойна молитва за жертвите отслужи отец Никола. В церемонията участва почетен караул от Военно формирование 52 740 и Духов оркестър Хасково. Ученици от школата по актьорско майсторство към Младежки център Хасково с ръководител Иванка Шекерова припомниха исторически факти, свързани с Освобождението на града.  

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?