Следвайте ни

Хасково иска кмет, който да спре ромския тормоз

Кандидатите да не подценяват този процент избиратели, а да предложат решение на проблема

viber icon

Кметските избори наближават, а партии и коалиции вече правят сметки. Важно е обаче какво мислят избирателите, а 42.2 на сто от хасковлии искат да ги управлява нов човек, партийно необвързан. Това показват резултатите от нашата анкета, в която малко повече от месец преди старта на предизборната кампания Ви попитахме „Какъв кмет да изберем наесен?”.

В  нея 12.5 на сто посочват, че сегашният е достатъчно добър. Само да припомним - дългогодишният кмет на Хасково Георги Иванов също не се радваше на особено голямо одобрение, най-вече след първия си мандат. Според 9.5% от участвалите в анкетата днес ни трябва кмет като него. Той бе признат за виновен за събарянето на затвора, така че няма как да участва в избори, тъй като бе лишен от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 2 г.

Цели 29.7 на сто обаче посочват, че искат кмет, който да отърве града от ромския тормоз, и този процент не бива да бъде подценяван от кандидатите да влязат в сградата на пл. „Общински” като градоначалник. Хасково може да минава за спокоен град,  но тормозът над населението в крайните части е факт, на който трябва да се сложи край.

Кражбите, нападенията, посегателствата върху частно и обществено имущество са ежедневие за тези хора, както и безкрайните шумни сватби и празници, които нежелани влизат във всеки дом в района. Тъй като години наред никой кмет не посмя да сложи край на тези безобразия, в кв. „Орфей” и по бул. „Левски”  масово се продават апартаменти. Това е единственият изход за спасение за тези хора, а за мераклиите за власт те са гласове, които могат да бъдат спечелени или изгубени.


Едва 5.4 на сто заявяват, че няма да гласуват дори на местни избори. Винаги има и такива хора.


Какво ни предлагат партиите? Няма категорични кандидати поне засега. Те ще станат ясни в началото на септември. В момента в основните партии ГЕРБ и БСП вървят номинационни събрания. ДПС умува, но въпросът е кой ще спечели партията на своя страна.

ГЕРБ, които издигнаха Добри Беливанов за кмет, спечелиха местните избори през 2015 г. и после се отрекоха от него, номинираха шестима за предстоящия на 27 октомври вот. На Изпълнителната комисия на партията местната структура ще предложи имената на депутатите Евгения Ангелова и Митко Полихронов, областния управител Станислав Дечев, както и бившите зам.-кметове Милена Трендафилова и Евгени Консулов. Ще видим кой от тях ще издигне партията. Изборът не е лек, тъй като е сред млади, познати и харесвани хора.  

Мина събранието и на червените, а сред направените на него номинации имало интересни и дори екзотични, казват от редиците на БСП. Сред спряганите имена било дори това на Костадин Паскалев. Уважаван и харесван човек, но не и местен. Да, беше наш депутат, взе си и жена от Хасково, но тук парашутисти не обичат.  Не липсвали и други външни кандидатури.

Не е категорично ясно ще се кандидатира ли, или не, за втори мандат Добри Беливанов. Наскоро той намекна, че  може и да го направи, щом съветниците толкова се страхуват друг да наследи дълг за ремонта на спортни съоръжения. ОбС отказа кредита, а Беливанов запазва мълчание по въпроса. 

Ще участват ли други партии на местните избори? Сигурно. Очакват се и изненади, които да оберат масовото недоволство срещу партиите в страната. Слави Трифонов също учредява такава на 5 октомври с недържавнически звучащото име „Няма такава държава”. Макар вече да има сподвижници в Хасково, партията му едва ли ще участва на местния вот.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?