Следвайте ни

Хасковлии купуват по 30 яйца и евтини бои

За разлика от други години, когато се вземаха по 10-15 бройки, сега се поръчват цели кори предварително, казват търговците

Анжелина ЯНЕВА, “Хасковска Марица”

Поръчки за цели кори с яйца вече правят хасковлии седмица преди Великден, установи репортерската ни проверка. Тази година се купуват основно размер L. XL не се търсят толкова от клиентите, тъй като са по-големи и по-чупливи, коментира продавач – консултантът в един от местните магазини Елена Бакалова.

Цената на едно яйце варира от 0,23 – 0, 25 лв. По традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък и Велика събота. Много от клиентите обаче не разчитат на покупка в последния момент и още в първия ден от Страстната седмица ще отнесат поръчаните кори вкъщи. Прави впечатление, че повечето от тях вземат поне по 30 яйца. В предишни години не бяха малко хората, които купуваха по 10- 15. Не се очаква увеличение на цената, казват търговците.

За бои все още няма масово търсене, установи репортерската ни проверка обаче. Купуват се най- евтините. Кутиите съдържат от 4 до 6 цвята, а цената им варира от 0,30 до 0,60 лв. От по-скъпите бои за яйца се предлагат – седефени, перлени и други. Те са с по-голямо разнообразие от цветове. Предлагат се на капсули и таблетки, а цената им достига до около 3,60 лв. Също сред най- ефектните са и кристалите, обясняват продавачите.

Вземат по един козунак за проба

Традиционният за великденската трапеза козунак също вече се търси. Хасковлии към момента купували по един брой от различните видове, за да пробват кои са най-вкусни. Символичното тестено изделие може да се намери от 1,50 до 3,50 лв. и дори повече, в зависимост от грамажа и продуктите, които съдържа. Сред по-предпочитаните козунаци са тези с пълнежи- какаов, мармалад, със стафиди и други.

От курабиите се предлагат основно българско производство. Гръцките и тази година липсвали по складовете. Курабиите струват от 1,30 до 3,00 лв., в зависимост също от грамажа. Най- много се купуват до момента пакетите от по 300 гр.- 350 гр., чиято цена варира от 1,80 до 2,30 лв. Въпреки това няма масово търсене все още. Очакват се по-високи продажби през следващите дни от седмицата, допълват още от хасковските магазини.

Агнешкото 13 лв., марулята поскъпва до лев

Традиционното агнешко за празника ще остане на същата цена – 13 лв. на килограм. Това установи репортерската проверка на екип на “Хасковска Марица” през предходната седмица. Припомняме, че живото тегло на агнешкото тази година варира около 5,00 лв. на килограм, но зависи от агнетата. Комплектите с набор от дреболии отделно от мръвката струват от 7,50-8.00 лева броя.

Въпреки, че цената на яйцата и на агнешкото ще остане същата преди празника, зеленчуците ще поскъпнат. Увеличението ще бъде най-вече при доматите и марулите, категорични бяха продавачите от централния зеленчуков пазар, попитани преди Цветница. Търговците, които продават зеленчука за 0,50 – 0,60 лв., очакват да скочи на левче. С толкова пък е възможно да се вдигне килограмът домати през настоящата седмица. През миналата килото се намираше за 2,60 -2,80 лв., на места и 3,00.


Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

С какво се топлите тази зима?