Следвайте ни

Хасковлии доволни от здравеопазването при COVID-19

viber icon

В Хасково достъпът до здравеопазване в условията на COVID-19 не се е променил. Малък е делът на пациентите, които считат, че грижата за хората с хронични заболявания се е влошила. Това показва проучване на Националната пациентска организация. Хасково е единственият град от седемте, включени в изследването, в който надделява мнението, че здравните грижи не са се влошили по време  на пандемията. 

По отношение на промените в грижата за хората с хронични заболявания, мнението, че са затруднени социалните и общностните дейности.

Достъпът до здравеопазване в условията на COVID-19 като цяло е влошен. На това мнение са 63% от анкетираните в проучване на Националната пациентска организация, проведено през месец март 2021 в областите Видин, Враца, Сливен, Разград, Шумен, Хасково и Благоевград. Анкетирани са общо 151 участници, от които 84 са хора с хронични заболявания. Други заинтересовани страни, които са участвали в проучването, са лекари, работодатели, представители на граждански и пациентски организации, представители на общинската администрация и на РЗИ. Като най-затруднен е оценен приемът в болница – според 115 от 151 запитани, а в най-малка степен пандемията е засегнала достъпа до лекарства и медицински изделия. Половината запитани са оценили достъпа до личен лекар и до лекар-специалист като затруднен. Като основен фактор за влошения достъп се отчита пренатовареността на системата. Значителна роля има обаче и страхът от заразяване, който възпира пациентите да търсят здравна помощ.  

Проучването анализира източниците на подкрепа и информация, които са използвали хората във връзка с боледуването си от COVID-19. На първо място по значимост е медицинската грижа, получена от близки и познати лекари, следвана от тази, която са получили от здравната система по общия ред. Информацията, получена от социалния кръг – близки, познати и роднини – изпреварва по значимост тази от медиите, интернет и специално разкритите за целта дигитални платформи и телефонни линии. 

Пациентите с хронични заболявания, участвали в проучването, са посочили като най-големи свои трудности пренатовареността на здравната система, трудният или отказван контакт с личните лекари, невъзможността да получат направление за специалист. Техните препоръки са за определяне на графици – места, часове, „коридори“ и др. – за безпрепятствен и безопасен достъп до здравна грижа, както и за повече внимание и напътствия към тях от страна на здравните специалисти.

За лекарите най-голяма трудност е представлявало наличието на неяснота, липсата на алгоритъм и точни указания и правила. В тази връзка те препоръчват подобряване на реда и структурата, както и по-добра физическа и психологическа защита на медицинския персонал.

В Хасковска област от началото на пандемията диагностицираните с коронавирусна инфекция са около  9903.  Починали са 673 души, според официалните данни. Както в цялата страна обаче и тук през последната година и половина статистиката отчита изключително висока смъртност. Причините, според статистиците, са в страха, заради който хронично болни хора не търсят своевременна медицинска помощ. 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?