Следвайте ни

Харманли тегли кредит от 10 млн. за обезщетения, ще го изплаща 10 години

viber icon

Кредитна линия от 10 млн. ще изтегли община Харманли, която да бъде изплащана от 10 г., лихвеният процент не трябва да е по-висок от 2.2 процента. Сумата е за изплащане на обезщетения, присъдени срещу местната администрация след опустошителното наводнение в село Бисер на 6 февруари 2012 г. Това реши местният парламент на последното си заседание, съобщи "Сакар нюз".

"Искам само да припомня, че това, което гласуваме, е за събитие, случило се през 2012 г. В съдебните дела се разглежда кой е трябвало да поддържа язовир "Иваново" и стената, и кой носи отговорност, а не кой е присъствал след трагедията в Бисер и как е помагал. Законово няма как държавата да помогне на общината и ние сме длъжни да се справим сами, за да функционира тя нормално. Това не е приятно, но е факт", обърнала се Киркова към съветниците.

"До​ юни т.г. ​местната администрация е изплатила 4 381 381,22 лв. въз основа на съдебни решения, подлежащи на изпълнение. Посочената сума е изплатена по сметката на частен съдебен изпълнител, следствие на образувани изпълнителни дела и наложени запори на всички сметки на общината. През първото полугодие на 2020 г. са излезли и се очаква да се постановят от 5 до 7 решения на Апелативен съд София, подлежащи на изпълнение, което от своя страна налага предприемането на мерки от община Харманли за подсигуряване на средства", обясни преди 2 месеца кметът Мария Киркова.

След поройни дъждове и интензивното снеготопене на 6 февруари преди 8 г се скъса стената на язовир "Иваново". В стихията загинаха деветима души и бяха нанесени тежки щети в селата Бисер, Лешниково и Иваново. 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?