Следвайте ни

Харманли празнува 510 години 

viber icon

В навечерието на 142 години от Освобождението на Харманли от османско владичество започваха  честванията за 510 годишнината на града на Белоногата. 

По инициатива на Общинския комитет „Васил Левски“ с председател Денка Ангелова и със съдействието на Община Харманли и Исторически музей Харманли се проведе двубой на знания по история на тема: „Миналото на Харманли“ между отбори на СУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Иван Вазов“ с ръководители историците Екатерина Николова и Валентина Милева. Залата на Културен център Харманли се оказа тясна за многобройните посетители и ученици, дошли да подкрепят отборите. Участниците демонстрираха завидни знания свързани с основаването на града, културата, занаятите, обичаите, строителството, вярата и историята на нашите предци. Оценките на журито, с председател директорът на Историческия музей Харманли проф. д-р Цонка Каснакова, бяха отлични.

В патриотичния дух на събитието, своя поздрав към публиката отправиха гайдаря Христо Генев, който бе част и от отбора на СУ „Неофит Рилски“ и вокална група „Вазовци“ с ръководител Ивелин Михайлов. Официални гости на събитието бяха кметът на Община Харманли Мария Киркова, областният управител д-р Стефка Здравкова, Архиерейският наместник за Харманли свещениконом Живко Петров, председателят на Общинския съвет Иван Димитров, началникът отдел "Образование и социални дейности" Маргарита Тървалиева, общински съветници, йеромонах Максим и директори на училища.
Всички състезатели получиха грамоти и подаръци. Грамоти бяха връчени и на учителите, допринесли за подготовката на своите възпитаници. „Щастлива съм да видя толкова много млади и знаещи хора. Искам да поздравя всички, които се включиха в състезанието „Миналото на Харманли“, защото всеки един от вас е тук благодарение на положения труд, упоритост и знания. Моите адмирации и към вашите учители, които ви подкрепят и учат на любов към родното, каза в своето приветствие кметът.

Днес бе отслужена Тържествена Света литургия от  архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорска Света Митрополия в църквата „Свети Атанасий Велики“ в памет на загиналите герои за Освобождението на град Харманли. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?