Следвайте ни

Харманли иска кредитна линия от 10 млн. лв. за обезщетения от потопа в Бисер

viber icon

Кредитна линя от 10 млн. лв. ще тегли община Харманли за съдебни обезщетения, присъдени срещу нея след опустошителното наводнение в село Бисер на 6 февруари 2012 г. Това стана ясно на общественото обсъждане. 

Срещу ​общината има заведени 33 граждански дела. Общата стойност на исковете възлиза на ​над 4 млн. лева, към които се дължи и законна лихва, в размер надвишаващ сумата на исковете, от датата на настъпилото събитие до крайната дата на изплащане.

"До момента ​местната администрация е изплатила 4 381 381,22 лв. въз основа на съдебни решения, подлежащи на изпълнение. Посочената сума е изплатена по сметката на частен съдебен изпълнител, следствие на образувани изпълнителни дела и наложени запори на всички сметки на общината. През първото полугодие на 2020 г. са излезли и се очаква да се постановят от 5 до 7 решения на Апелативен съд София, подлежащи на изпълнение, което от своя страна налага предприемането на мерки от община Харманли за подсигуряване на средства", обясни кметът Мария Киркова.

Предлаганите параметри на дълга са: до 10 мил. лв. със срок на погасяване до 10 години, считано от датата на усвояване, максимален лихвен процент не по-висок от 2,2%, без годишна такса за управление, без такси за проучване, разглеждане и комисионни за предсрочно погасяване на кредита.

"Важно е да се отбележи, че дългосрочния дълг ще бъде под формата на Кредитна линия. По този начин ще се теглят средства само тогава, когато е необходимо, като дължимият лихвен процент се начислява само върху използвания размер от кредита, а не върху максимално допустимия размер", подчерта Киркова.Тя допълни, че финансовото състояние на община Харманли е стабилно, вследствие на стриктната финансова дисциплина.

Предложението за поемане на дългосрочен общински дълг ще бъде внесено за разглеждане в ​общинския съвет.

"Благодаря на правителството, което отпусна на ​общината ни през 2018 г. и през 2019 г. два безлихвени заема на обща стойност 4 700 000 лв., с които са извършени плащанията до момента. Но няма законова форма, чрез която държавата да поеме плащанията, свързани със заведените граждански дела", каза още кметът на Харманли.

След поройни дъждове и интензивното снеготопене на 6 февруари преди 8 г се скъса стената на язовир "Иваново". В стихията загинаха деветима души и бяха нанесени тежки щети в селата Бисер, Лешниково и Иваново. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?