Следвайте ни

Хаджи Снежана Гарабед празнува днес

viber icon

Хасковлийката Хаджи Снежана Гарабед, жената която знае рождените дни и годишнините на половин България, празнува  днес. Към многобройните поздрави, които ще получи за рождения ден, се присъединяваме се и ние, като й желаем да е жива, здрава и все така неуморна. 

Почетната гражданка на Хасково е единствената, която в телефонния указател фигурира на три места: на Г – като Гарабед, на Х – като Хаджи Снежана, и на К – като Кака Снежка. Ако не вярвате, отворете който и да е стар указател и ще видите, че е така. Писмата пристигат в дома й дори без адрес, достатъчно е да пише само за „Кака Снежка” или Хаджи Снежана. 

Каката е Хаджийка от 1993 г., когато отишла на Божи гроб. Официално е Хаджи Снежана Гарабед с решение на съда. Като кажеш хаджийката, всички се сещат за нея. Тя също се сеща за всички, особено в сряда. Това е денят, в който дава и взема. На рекет са подложени политици, общинари, бизнесмени, хора от ъндърграунда, учени, прости, всякакви. Парите отиват за нуждаещи се. Заради тази си дейност, която продължава вече години наред, Кака Снежка бе „Жена на годината”, “Благодетел на годината”. 

За нея няма затворени врати, ни в учреждение, ни в банка, ни министерство. Много са и хората, яли от нейните ръце, буквално. Хаджийката е работила дълги години в ученическите столове, така че половин Хасково е хранила. Днес редакции, служби, администрации често похапват я пица, я някоя от вкусните й гозби. Ако я видите с тава да бърза, значи ще гощава някой. Свещичките на много детски торти са от нея. 

Каката взема дарения от 5, 95, 105 лева и никога чифт банкноти, колкото и много да са. 
Парите не миришат, затова взема от всички, които имат. Хаджйиката събра на купон всички Снежани в Хасково. Събра и всички хаджийки, както и всички, родени на нейната дата. Отделно събра и набора си 48. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?