Следвайте ни

Гуспата увековечи Каро с паметна плоча 

viber icon

Паметна плоча на дългогодишния хасковски фоторепортер Карекин Карекинян бе открита от кмета Станислав Дечев. Плочата, дело на скулптора Господин Тенев- Гуспата, бе поставена на сградата на ул. „Васил Друмев” №16, където се помещава хасковската редакция на в. „Марица” и на marica.bg. Снимката, която вдъхнови Гуспата, е на Янко Найденов. Направена е по време на една от последните му изложби на открито в Хасково. 

На скромната церемония дойдоха областният управител д-р Стефка Здравкова,  председателят на местния клон на Съюза на българските журналисти Николай Грудев, колеги от всички медии, приятели на Карекин. Сред тях и дългогодишният му колега Стайко Черкезов.     

Идеята за плочата е Георги Пеев  и бе подкрепена от СБЖ и журналисти от Хасково. Средствата бяха събрани чрез дарители.

Каро, както го наричахме, почина през 2015 г. на 87 г., като до последно  работи. Той бе фоторепортер на в. „Хасковска Марица” от първите дни на вестника, създаден през 2002 година. Преди това е работил във в.”Новинар юг”, както и за повечето местни и национални вестници. Каро бе репортер до мозъка на костите си, има много ученици, на които даде занаят. Безпогрешна бе интуицията му за хората, встъпващи в професията, както и за новините. Наричахме го неуморния Каро, защото той не спираше да работи и бе мотор за идеи на младите репортери. Въпреки напредналата си възраст той се научи да работи с дигитален апарат и компютър, не се изморяваше да прави снимки и да търси новини.  Всички знаят историята, когато накарал бившия първи Тодор Живков да държи  живо агне, както и тази за върнатия влак. Той бе  благословен от патриарх Максим, спомни си Стайко Черкезов. Бяхме със семействата си в Банкя, когато Максим  стана патриарх. Озовахме се в едно помещение , той дойде пир нас усмихна се и ни мироса, разказа бившият журналист и писател. 

Карекин Карекинян е „Почетен гражданин на Хасково”,  лауреат е на наши и международни изложби, носител е на трите степени на държавния орден. Каро остави много на музея и държавния архив. 

На нас, неговите колеги и приятели, остави любовта към професията, хъса за живот и работа. Винаги ще го помним с обич и уважение. Беше истински професионалист, от когото се възхищавахме, каза в словото си Николай Грудев.

СБЖ и журналисти от инициативата за плочата благодарят на дарителите, които подкрепиха идеята. Специални благодарности на собствениците на сградата, на която е поставена плочата. Благодарим и на Гуспата, който  прегърна идеята  и увековечи Каро точно такъв, какъвто го помним. С фотоапарата, готов да снима.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?