Следвайте ни

Губернаторът поема службите при бедствие

viber icon


Сия СТОЯНОВА

Областният управител ще има повече правомощия при бедствия. Той персонално ще ръководи и организира действията на службите при бедствие, а Щабът ще е орган, който трябва да му помогне да вземе информирано решение за конкретната ситуация. Това предвиждат промените в Закона за защита при бедствия, съобщи комисар Александър Джартов от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението. Измененията бяха коментирани на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, то бе водено от заместник- областния управител на Хасково и бивш пожарникар Валентин Ангелов.

На хасковския областен управител Станислав Дечев тази година му се наложи да се справя с не една кризисна ситуация заради много и големи летните пожари.

Измененията в закона за защита при бедствия променят концепцията на нормативната база. Работи се паритетно по четирите фази на бедствието: превенция, готовност, реакция и възстановяване, каза комисар Александър Джартов от ГД ПБЗН. Шест месеца след влизане в сила на промените трябва да бъде приета Национална стратегия за намаляване риска от бедствия. След нея ще бъдат утвърдени Областна програма за намаляване на риска.
Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?