25

Грамота на войник от Балканските войни получи музеят в Хасково 

Поредният ценен документ получи като дарение Регионалният исторически музей в Хасково. Това е  Грамотата за награждаването на войник за участието му в Балканските войни. Ценната грамота е предоставена от Елена Чортленева. Документът е открит в полуразрушена къща в село Силен, Стамболовска община, тогава в Харманлийска околия, съобщиха от музея. 

В грамотата се казва следното: „Ний Фердинанд І с Божията милост и народната воля Цар на Българите: За показаната храброст и отличие по време на Освободителната война 1912-1913 г. от Редник от 30-и пех. Шейновски полк Станко М. Гинев и в знак на Нашето благоволение наградяваме го с войнишки кръст ІV степен от НАШИЯ ВОЕНЕН ОРДЕН ЗА ХРАБРОСТ. София, 26 юни 1914 г. „.

30-и Шейновски полк е създаден през 1900 г. Установява се на гарнизон в Търново-Сеймен (Симеоновград). През Балканската война (участва в обсадата на Одрин, води сражения при Булгаркьой, Кадъкьой, Коюнлий, Юруш и Картал тепе. Пета рота на шейновци участва в първото сражение на Балканската война при връх Курт Кале, над с. Мезек, Свиленградско. В памет на загиналите воини от полка, впоследствие върхът е преименуван на Шейновец – име, което носи днес. На върха има паметник в чест на загиналите бойци от полка.

По време на Междусъюзническата война (1913) се сражава със сръбски части при река Брегалница, Ежево и връх Повиен. Участва в боя на Малка Нидже, разказват от музея историята на полка.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?