Следвайте ни

Грък издирва булка беглец от Хасково

Религиозен съд в Комотини призовава ромката Айтен за разтрогване на мюсюлманския брак

viber icon
КОМОТИНИ-ХАСКОВО
Весела ТОДОРОВА

Грък от Комотини издирва съпругата си българка за да разтрогне мюсюлманския си брак. Булката беглец е от Хасково и е напуснала законното семейно жилище в гръцкия град. Изоставеният съпруг е подал иск за развод в Религиозния съд, който се представлява от мюфтията на Комотини М. Тземал. За да я намери, съпругът е пуснал обяви в медии.

Къде е живяла издирваната Айтен Мехмет Сали в Хасково, дали се е върнала в родния си град или е забягнала другаде, не я ясно. По информация на “Хасковска Марица”, булката е от ромски произход. Хасковлийката е сключила религиозен брак – никях, с Хасим Мехмедали Хасим от Комотини на 16 май 2008 г. Три дни по-късно двамата са подписали и граждански брак.
Съгласно действащите разпоредби за мюсюлманите - гръцки граждани, искането за развод трябва да се разгледа от Религиозния съд. По тази причина, мюфтията на Комотини изпраща официална покана – уведомление до избягалата булка, с която я призовава да се яви на 5 декември в мюфтийството в Комотини, “за да защити съпружеските си права и да не се разтрогне бракът”. Ако съпругата или неин адвокат не се появят, съдебният иск за развод ще се гледа задочно.

В Районно мюфтийство – Хасково, не знаеха нищо за случая. От вас научаваме, че издирват хасковска мюсюлманка. Не сме имали подобни случаи и преди, каза районният мюфтия Басри Еминефенди. Не мога да коментирам конкретния случай, тъй като нещата са различни за България и за Гърция. Нещо повече –в Комотини имат двама мюфтии – единият е държавен служител, а другият е избран от мюсюлманите, посещаващи всички джамии. При нас, ако мюсюлмани се разведат, не е необходимо да ходят при ходжа в джамията, за да сложат край и на религиозния си брак. Не го пожелаваме на никого, защото бракът е сериозен ангажимент и голяма отговорност, но ако се стигне до крайна мярка, то достатъчно е само да се повтори три пъти “Оставям те! Оставям те! Оставям те!”, поясни хасковският мюфтия.

В България държим на това, съпрузите да имат граждански брак, преди да извършим религиозния – никях. Нямаме точни данни, колко такива са сключени от началото на годината, или за миналата година, защото не изисква да се води стриктна документация. Мога да кажа, че почти 100% от мюсюлманите след подписа в Гражданското, се вричат във вярност и пред Всевишния. От 2012-а година, Главно мюфтийство издава специални удостоверения, които даваме на съпрузите, ако поискат. Те го пазят като спомен за важния в живота им ден. Удостоверенията нямат друга стойност в България, освен сантиментална, тъй като у нас единствено законен е гражданският брак, каза още Басри Еминефенди. /Марица

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?