112

Граждански бюджети за над 46 000 лв. реализираха успешно села в община Хасково

Успешно приключи второто издание на програмата за граждански бюджети. Тя даде възможност на жителите на община Хасково и най-вече на тези от селата да представят своите идеи за инициативи, да изберат чрез гласуване кои от тях да изпълнят, съобщиха от местната администрация.

Проектът в партньорство с Община Хасково е на обща стойност 46 965,59 лв., от които 39 920,75 лв. от Европейския социален фонд и 7044, 84 лв. национално финансиране.

През септември и октомври бяха реализирани четири граждански начинания   в селата Долно Войводино, Динево, Козлец и Подкрепа. 

От Фондация ХАЛО обобщиха резултатите от Програма граждански инициативи.

В Долно Войводино беше почистено и обновено пространството на центъра на селото, пред магазина. То беше заравнено и циментирано. Бяха поставени кошчета за отпадъци и информационна табела.

В село Динево се проведе акцията „Атракции за децата в село Динево“. В нея се включиха много от местните жителите и доброволци от други места. „Всички заедно успяхме да променим облика на селото, да го направим по-цветно и красиво. С общи усилия ремонтирахме съоръженията на детската площадка до пощата, оформихме нов кът с 3D букви с името на селото пред моста, поставихме кошчета за отпадъци и табели на различни локации, обновихме двора на детската градина“, коментираха организаторите.

В село Козлец бе поставена пързалка, люлка-везна, „магазин”, кошчета за отпадъци и забавни табели в двора на детската градина. А малчуганите от детската градина се включиха в игри, насърчаващи разделното събиране на отпадъци.

В село Подкрепа обновихме парка до църквата като поставихме нови люлки, въртележка, кошчета за отпадъци и креативни  информационни табели.

Проект “Граждански бюджети” завърши с онлайн събитие “Въвличане на гражданите в управлението на местно ниво”, в което се включиха близо 40 представители на общини, неправителствени организации и институции. Над 10 от тях заявиха желание да приложат успешния модел за ангажиране на гражданите  по Програмата за граждански бюджети.

 

       

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?