25
Следвайте ни

Градушка порази лозята в Лозен и Белица преди гроздобера 

viber icon

Градушка е нанесла щети на 100 % върху лозята на земеделските стопани в селата Белица и Лозен. Николай Димитров от с. Белица, който  се занимава с лозарство от 15 г.,  разказа, че е погубена цялата му реколта от грозде. Земеделецът сподели, че загубата му е за около 25 000-30 000 лв. 

Градушка е поразила напълно реколтата и в с. Лозен. 1400 дка лозови масиви от сортовете Мавруд, Каберне, Мерло и Сира са с щети на 100 %, тъй като едва преди два дни е започнала беритбата на грозде. Това разказа Георги Георгиев, който се занимава със земеделие от години и допълни, че добивът за тези дни бил едва 5 %.

Днес областният управител инж. Минко Ангелов и заместникът му  Мартин Узунов извършиха оглед на земеделските площи, заедно с  директора на Областна дирекция „Земеделие“-Хасково Валентина Делчева.

Земеделските производители коментираха още, че не са чули изстрелване на ракети срещу градушката. Инж. Минко Ангелов се свърза с ръководството на регионалната структура на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. От дирекцията уточниха, че са изстреляни 100 ракети, но облакът бил твърде голям и не могли да се справят.

В свиленградското село Момково също са нанесени поражения върху лозовите масиви и бадемовите насаждения.

Стопаните трябва да подадат заявление за пропаднали площи.  Валентина Делчева се ангажира в най-бързи срокове да бъде сформирана междуведомствената комисията от експерти, която да  посети земеделските стопанства още в четвъртък.

Ангелов разговаря със заместник-министъра на земеделието Явор Гечев относно процедурата за отпускане на средства на земеделските производители, пострадали при градушката. Той го увери, че финансов ресурс ще бъде осигурен.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лошо

Лошо

21.09.2021 | 22:48

Оня горе е ядодан.И раздава правосъдие.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?