Следвайте ни

Градината по изкуствата не е безопасна за децата  

viber icon

Детската гадина по изкуствата в Хасково е опасна за 98 малчугани, които я посещават. Това става ясно от докладна за предстоящото заседание на ОбС, в която кметът Станислав Дечев предлага заведението да се влее в ДГ „8 март“, която се намира наблизо. Има предписания от РЗИ и Регионалната служба пожарна безопасност и защита на населението, според които сградите не са подходящи за детска градина, тъй като не отговорят на нормативните изисквания. 

Детското заведение се намира в общински сгради, които са ценност от местно значение. Именно нетипичния вид привлича родителите. Откакто съществува, от 1992 г. обаче, то не е отговаряло на изискванията. 

В сградите не може да се осигури пожарна безопасност. Има гредоред и горими конструкции, дори стълбищата за евакуация са дървени. Вратите не отговарят на изискванията, тъй като се отварят навътре, обратно на евакуацията. Децата пък нямат необходимите 4 кв. м за всяко. В една от групите, при 30 деца по списък, има само 10 легла. Дори санитарните помещения не отговарят на нормите. Сградите и дограмите са в лошо състояние, пише в докладната.

В градината има 1 втора, 1 трета и 2 четвърти групи. Малчуганите от последните 2 наесен са първокласници. Останалите 56 деца, заедно с персонала да отидат в градина „8 март“, която е наблизо, се предлага в докладната.

От нея не става ясно, защо опасната градина е приемала деца дълги години и защо властите са си затваряли очите. Проверките на РЗИ и пожарникарите са направени тази година, а след констатациите им следва затваряне на заведението. В общината има общо 12 детски градини, тези по селата са филиали. 

Преди 8-9 г. в детска градина, която да задоволи нуждите, бе превърнат затворен дом за деца без родителски грижи  до бившата Автошкола. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?