112

Глобиха превозвачи и туроператори на Капитан Андреево

Проверки срещу нелегалните практики и сивия сектор в туристическите услуги са извършени на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от Министерството на туризма.

В съвместната инспекция участвали от Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Проверени​били 17 автобуса с туристи ​за Турция. ​За дружествата ​била извършена справка в Националния туристически регистър за регламентирано извършване на туроператорска дейност.

Установено е, че 12 автобуса пътуват по организирано туристическо пътуване с регистрирани туроператори, на които е извършена проверка в регистъра за наличието на валидно сключен договор за застраховка „Отговорност на туроператора“. Направена е проверка дали туроператорите имат сключени договори с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. Извършена е инспекция в регистъра и на 5 лица, придружаващи туристите, които упражняват професията екскурзовод.

Съставени са 16 протокола от Комисия за защита на потребителите, съвместно с представители на Министерство на туризма и на Икономическа полиция. Има 5 акта на превозвачи от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Един от екскурзоводите не е фигурирал в регистъра. Предстои да му бъде съставен акт от Комисията за защита на потребителите. Установено е и нарушение на правоспособен екскурзовод, който не носи на видно място идентификационната си карта и не удостоверява идентификацията си. Изискано е той да представи такава в КЗП.

Установено е, че туроператори не са предоставили ваучери на туристите. Изискано е да ги представят в КЗП в законоустановения срок.

Отделно транспортни фирми извършват превоз на туристи без да са вписани в регистъра. По думите на превозвачите пътниците пътуват по редовни линии. На тези фирми при завръщането им обратно в България ще бъде извършена последваща проверка от Икономическа полиция.

На едно дружество, извършващо туроператорска дейност, е установено, че е с прекратена регистрация и ще му бъде съставен акт от КЗП. Трима туроператори ще бъдат поканени от КЗП да предоставят удостоверенията си за регистрация, които не са представили по време на извършване на проверката.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?