112

Гимназисти от Хасково разбраха защо е нужна „синята“ стая

Ученици от Хасково се запознаха с процедурата при спор за родителски права. Пред гимназистите бе представен симулативен разпит в т. нар. "синя" стая по образователната програма "Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

В ролята на изслушвано дете в съдебна бракоразводна процедура влезе 16 – годишният Никола. Показният урок пред ученици от девети клас предизвика голям интерес. Той бе воден от окръжния съдия Даниела Николова, зам.-районния прокурор Зорница Проданова и секретаря на местната Комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни Юлия Динкова.

Специалистите разясниха на подраостващите процедурата по изслушване и даване на показания на малолетни и непълнолетни, жертви и извършители на престъпления, свидетели по наказателни и граждански дела, по процедури за определяне на родителски права, както и на деца в риск.

"Синята" стая в Хасково бе открита през 2017 г.. Специализираната институция бе създадена по фонд "Сигурност" на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?