Следвайте ни

Гимназисти от Хасково представиха успешни иновации

viber icon

Домакин на събитие по националната програма "Иновации в действие" в Хасково бе Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии (ПГТАТ) "Н. Й. Вапцаров". ​​Приоритетът е разшириряване кръгозора на младите специалисти с различни иновативни подходи.

Гости в обмяната на опит бяха  учители и ученици  от Професионалната гимназия по електротехника и енергетика в Гълъбово и Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Хр. Ботев" от Свиленград.

Домакините от ПГТАТ  представиха  иновация, която е в направление земеделие – разработване на поник-системи.

Като иновативна, устойчива, високопроизводителна технология бе представена аквапониката, която съчетава производство на аквакултури (в рециркулационна система) с биологично отглеждане на растения. Хидропониката е пример за контролирано екологично земеделие с идеална среда заотглеждане. Позволява целогодишно производство на разнообразни култури, спрямо сезона и търсенето, в близост до потребителя. 

Проведе се демонстрационен урок от учениците от ПГТАТ. Те  представиха своите три разработки на поник-системи, покриващи всички изисквания на хранителния разтвор. Първият и вторият вид са изцяло биологични, като се използва съд с аквакултури, в случая аквариум с декоративни рибки, за набавянето на хранителни вещества за растенията. Третият е с разтворими соли, които се добавят към вани, където върху салове плуват опитните екземпляри.

Това е поглед към бъдещето, защото методите, които се представят, могат да се използват навсякъде дори и в градски условия, без значение от атмосферното влияние.

Гост на срещата бе  Антони Пашов, член на обществения съвет към гимназията и собственик на модернизирани хидропонни оранжерии за отглеждане на зеленчуци в с. Жълти бряг.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?