Следвайте ни

ГЕРБ брани зелена площ в „Куба”

Общината има варианти да запази детската площадка,  да ги използва вместо да ободрява поректа за строеж, смята Делян Добрев

viber icon

Спорният терен в кв. „Куба”, част от който е общинска, а останала- частна собственост,  да се запази като паркова площ.  Докладна за това ще внесат от ГЕРБ за следващото заседание на ОбС.

Преди дни жители на квартала излязоха на протест срещу застрояването на занемарена площ, която някога е била детска площадка. Част  от нея е  собственост на бизнесмена Иван Стаматов, върху която ще се издигне жилищна сграда. Другата част е общинска- също предвидена за жилищно строителство. Дни след протеста кметът Добри Беливанов обяви, че общинският терен ще бъде превърнат в детска площадка, като за целта започна промяна на плана за регулация и предназначението на имота със сложни процедури.

Това  че нещо е законно, не го прави целесъобразно.  Общината има много варианти да запази зелената площ, като вместо да одобри инвестиционния проект, обезщети собственика, купи собствеността, замени и др. Това заяви областният лидер на ГЕРБ и депутат Делян Добрев.

Председателят на ОбС  Таня Захариева е получила подписка от 248 жители на квартала, които настояват зелената площ да се запази и облагороди. Изпратих искане до кмета  да представи в ОбС цялата документация за строежа, коментира тя.

Това не е първият случа в квартала,преди време  по същия начин изчезна друга детска площадка и върху нея се появи къща. Това промени облика на района  и ежедневието на майките, коментира и общинският лидер на ГЕРБ- областният управител Станислав Дечев.

Намерението на общината да остави малка детска площадка до частната сграда, на практика облагородява  нея. Това е задължение на инвеститора, не на общината. Имам усещането, че това е отплата за една екскурзия, заяви още Делян Добрев.

Той каза, че ако бъдат сигнализирани ще реагират за всяко строителство в  зелена площ. Поехме ангажимент да стимулираме увеличаването на зелените площи, да спрем презастрояването на града. С тази цел бяха поискани, а МО предостави военни имоти за над 100 млн.лв. на Хасково.  Казармата над ДНА трябваше да стане огромен парк,има проекти,  дори бяха спестени 3 млн. лв. за това, но нищо не е направено, каза още  Добрев.      

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?