25

Газопроводът България- Гърция почти готов, започват проби

Започват 72-часови проби на газопровода, свързващ България и Гърция. До края на седмицата съоръжението ще получи  Акт 15. Ако се запази темпът на работа, следващата седмица  интерконекторът ще получи и АКТ 16.

Това обяви при днешната инспекция на газоизмервателната станция в Старозагорско и на диспечерския центъра край Хасково министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Пробите ще бъдат извършени в рамките на три дни – днес, утре и в сряда, които също документално трябва да бъдат представени пред ДНСК и МРРБ.  „Има газ в тръбите към момента, но в случая става въпрос за вдигане на налягането. Един по-сериозен тест ще започне от Бургартрансгаз. Паралелно от това ще бъде закупена допълнително по-сериозна част газ от Трансадриатическия газопровод.“, коментира изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева.

Довършителните дейности по трасето на газопровода и документалните процедури вървят паралелно, подчерта министър Шишков. Той допълни, че е стартирал днес поредната проверка по обектите на интерконектора заради пропуски, които строителят се е ангажирал да отстрани до днес. Иван Шишков бе категоричен, че срокът за въвеждане в търговска експлоатацията на съоръжението ще бъде спазен.

Газопроводът между България и Гърция е с капацитет от 3 млрд. куб.м. газ. През 183 км интерконектор, свързващ Комотини - Стара Загора, у нас трябва да бъдат доставян 1 млрд.куб.м. газ от Азербайджан.

Служебният министър напомни, че от направения в началото на мандата анализ е установено, че има проблеми, които не са свързани с експлоатирането на обекта, и няма да могат да бъдат завършени в рамките на месец. Затова са извадени в следващ етап на строителството, за да има сигурността, че ще бъдат завършени и обектът да има време да бъде въведен в експлоатация. Ходът на изпълнение е в посока завършване в определените от строителя срокове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?