25
Следвайте ни

Галерия “Петко Чурчулиев” издава юбилеен каталог

viber icon

Художествена галерия “Петко Чурчулиев” в Димитровград спечели пореден проект към Национален фонд „Култура“, който ще реализира съвместно с катедра „Плакат и Визуални комуникации“ към НХА. Проектът е на стойност 22 120 лв., от които 17 770 лв. са финансирани от Национален фонд „Култура“ чрез програма „Визуални изкуства“, а останалите 4 350 лв. са собствен финансов принос. 

Галерията ще издаде юбилеен каталог и ще направи кратък филм, представящи най-доброто от богатия ѝ фонд с коментар от творци и общественици от Димитровград.  „П.Чурчулиев“ съхранява произведения на знакови художници от 60-те години на XX век до наши дни, богата колекция от театрални плакати от първите биеналета на театралния плакат, проведени именно в Димитровград /1980-1990/. Тук се  съхраняват някои от първите произведения на концептуално изкуство в България като  «Сандъче-картотека`88» от Недко Солаков.

През 2022 г. се навършват 60 години от създаването на ХГ „П.Чурчулиев“ Димитровград. До момента галерията има издаден един малък каталог (преди 20 години), който е с лошо качество на изображенията, поради липсата на добра техника в миналото. Краткият филм ще спомогне за по-лесно представяне и популяризиране на галерията, коментарите на хора свързани с галерията и изкуството в Димитровград ще прибавят един емоционален аспект към цялостната визия на проект.

Проектът е от съществено значение за Димитровград, защото е обвързан с честването на 60 годишнината от основаването на градската галерия. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?