Следвайте ни

Галерия "Чурчулиев" дава шанс на млади плакатисти

viber icon

 Уникален проект на димитровградската художествена галерия “Петко Чурчулиев” обединява театри и галерии, като дава шанс на млади художници. „Плакатът остава“ е наименованието на проекта, в който партньори са галериите  „Св.Лука“ в София, пловдивската „Ц. Лавренов“ , сливенската „Д.Добрович“  и „Акад.Д.Узунов“  в Казанлък, както и театрите “Азарян”- , Държавен куклен театър – Пловдив, и хасковският „Иван Димов“ – Хасково.

12 млади автори от специалността “Рекламна графика” в четирите средни художествени училища ще изработят театрални плакати по три драматургични произведения. Предвиждат се виртуални посещения на съвременните български постановки, реализирани през последните няколко театрални сезона: пиесата „Януари“ на Й.Радичков в ДКТ – Хасково, „Приключение с маймунка“ от Ева Кьосовска на Куклен театър-Пловдив  и една пиеса от репертоара на столичния театър „Азарян“. Младите  автори под ръководството на своите  преподаватели ще създадат варианти на сценични плакати. Предвиден е цикъл от 8 изложби с плакатите в галерия „П.Чурчулиев“, четирите училища и трите театри през пролетта и есента на 2021 г. В рамките на проекта ще бъде издаден каталог със създадените 36 плаката и информация за участниците.

Проектът е за 20 877 лв., от които 14 977 лв. са Национален фонд „Култура“ чрез програма „Дебюти“, а останалите 5 900 лв. са собствен финансов принос.

Младите творци ще се запознаят с уникалния фонд на димитровградската галерия, който единствен в България съдържа 1250 сценични плаката.

Целта е всяка творба да бъде либерална платформа за експериментиране на художествени техники, които да изразят индивидуалността на младия търсещ автор по най-добрият възможен начин. За постигането й дебютантите ще се запознаят с видео архивни материали на  постановките и ще получат достъп до сценографски проекти, режисьорски записки и др.

Всички 36 плаката ще постъпят във фонда,  за да обогатятбогата колекция от класически театрални плакати на галерията , сподели ръководителят на проекта Антоанета Станчева, ВрИД директор на Исторически музей - Димитровград и дългогодишен уредник на ХГ „Петко Чурчулиев“.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?