Следвайте ни

Гала става екскурзовод в Димитровград

viber icon

Изкуственият интелект Гала  ще е най- новият екскурзовод в музея в Димитровград. Красивата дама, която ще посреща посетители от киоск, може да отговори на различни въпроси, свързани със забележителностите на общината, както и на други.

Нейни създатели са Любомир и Деян Михалчеви, които са от Димитровград. Тя е отнела на бащата и сина повече от 8 г. работа. Гала е гласов събеседник, с който може да се комуникира по човешки начин, казва Любомир Михалчев.

Според Деян Михалчев, иновацията може да бъде използвана на много места, като медицински платформи, умен дом, регистратури, администрации, където да замени човешкия фактор. Според него, изкуственият интелект не е вреден за хората, а напротив изключително полезен, особено в ситуация пандемия. За да влезе робот в ежедневието ни, е необходимо много време, много са дълги процесите по внедряване на нужната информация.

Антоанета Станчева, която е временно изпълняващ длъжността директор на Историческия музей, вижда в изкуствения интелект начин да се привлекат повече млади хора. При тях общуването е различно, начините, по които се информират също. Музеите, въпреки че съхраняват историята,  трябва да са в крак с времето, казва тя.

Гала все още е в тестови период, преди за се заеме със същинската си работа.  Името й няма общо с популярната водеща, нито визията й с конкретен човек. Изобретателите търсели рядко срещано, но разпознаваемо име. Популярно име би създало проблeм на системата по време на работа, ако в помещението се окаже човек със същото име, който бива повикан, обясняват те. 

Тази година музеят  ще отбележи своята 70 годишнина. Той  ще е единственият в страната с подобен екскурзовод. А Гала все още се обучава, за да може скоро да бъде на разположение на любопитните посетители. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?