Следвайте ни

Гаф с продажбата на 930 дка гора замаза ОбС-Стамболово

viber icon

Гаф с продажбата 930.023 дка гора в землището на село Царева поляна замаза днес на заседанието си общинският съвет в Стамболово.

Местните парламентаристи отмениха решението си от предишната сесия в края на миналия месец. Тогава по предложение на кмета Аднан Йълдъз на тезгяха били сложени 4 масива в местността Корията. Тогава то е прието с 9 гласа "за", 1 "против" и петима "въздържали се", пише в решението, с което се сдоби "Марица". На официалния сайт на община Стамболово то не фигурира, защото "най-прясното" публикувано такова е от 2019 г. Натежалият глас за приемането на продажбата от предишното заседание през март пък бил взет по телефона.

По днешните обяснения на председателя на ОбС Ебрил Халим се оказало, че в правилника за работа на местния парламент нямало приети разпоредби за онлайни заседание или гласуване по телефона при противоепидемичните  мерки.

Сега 13 от съветниците гласуваха за отмяна на въпросното решение, трима се въздържаха, а отсъстваше един. Той e, според негови колеги, чийто телефонен глас миналия път бил вписан "за" продажбата, но после се оказало, че е "против".

На въпроса дали предстои ново внасяне на предложение за продажбата на горските масиви, шефът на ОбС отвърна: "засега - не". Веднага след него обаче кметът Йълдъз обясни, че ще го внесе. "Да, живот и здраве пак ще го внеса, надявам се да съм по-убедителен тогава", обясни той. Според него, чрез продажбата на тези декари, ще бъдат покрити стари задължения на общината, чието финансово положение от години не е никак добро.

"Това е стара тема. Тя е още отпреди моето избиране за кмет. Община Стамболово вече не е във финансово затруднение. Чрез продажбата ще отговорим на последните 2 критерия, които са под наблюдението на финансовото министерство", коментира Аднан Йълдъз. Той допълни, че за съжаление това била единствената възможност. Кметът обясни, че общината разполагала със 120 000 дка гори, а ставало дума за продажба на само 500 дка.

В приетото през март решение и отменено днес обаче е отбелязано друго. Изреждаме ги подред. 87 057 кв. м с начална тържна цена 69 648 лв. 194 625 кв. м с начална тържна цена 155 696 лв. 426 745 кв. м с начална тържна цена 426 745 лв. Последният масив е 221 596 кв. м с начална тържна цена от 177 280 лв. Така сметката сборно показва общо 930 023 кв. м гора, изчислена в декари е 930.02.

При обсъждането на докладната общински съветник предложи пожелателно заради стабилизираното финансово състояние на Стамболово за в бъдеще да бъде наложен мораториум върху продажбата на общински имоти.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?