25

Футболът взема 50% от парите за спортните клубове в Хасково

Съветници искат промени в наредбата за подпомагане на помощта за спортните клубове  

Промени в приетата през декември 2020 г. наредбата за финансово подпомагане на детско – юношеските спортни клубове в Хасково, искат група съветници. Причината са установени неточности, несъответствия с фактическите положения и нормативната уредба на спортно – състезателната дейност, както и вътрешни противоречия между отделни разпоредби, които затрудняват кандидатстването и отпускането на помощите.

Спортните клубове ще получават подпомагане въз основа на оценка на постигнатите резултати от състезателите до възраст 19 навършени години, включително. Всеки  клуб има право да отчита не повече от 2 класирания за всеки състезател от държавно (лично), държавно отборно първенство (ако е приложимо) и в не повече от 1 национална купа.

50 на сто от средствата за подпомагане на спортните клубове, заложени в бюджета на общината за колективните спортове, ще са футбола. За хандбал отиват 35 на сто, а останалите 15% за баскетбол. 

При определяне на размера на помощта за хандбалните и баскетболните клубове,сумата, определена за всички се разпределя според съотношението на точките на всеки клуб към сбора от точките на всички подпомагани  по спорта. При футбола от общата сумата, първо на всеки спортен клуб се отпускат за подпомагане на детските им отбори в категориите футбол 5, 7 и 9 по 1 300 лева за 1 един отбор на клуб от всяка категория. Останалите средства се разпределят между отделните спортни клубове въз основа на съотношението на точките на всеки клуб към сбора от точките на всички подпомагани. 

Променят се и някои дати за помощта. Вносители на промените са Красен Ангелов, Георги Георгиев и Здравко Запрянов.  Докладната ще бъде разгледана на следващо заседание на Общинския съвет. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Василев

Василев

24.01.2022 | 10:45

То и затова спортът е на тоя хал у нас.С много малко изключения има пробиви на национално и международно ниво.Но там финансирането е друго или почти на мускули. Футболът изисква здрав и мощен спонсор,който да влага доста,средства в ДЮШ.Защото в перспектива оттам ще има някаква възвръщаемост.Всичко друго е живуркане.

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?