Следвайте ни

Фотоволтаици ще дават електричество за спортната зала в Свиленград

viber icon

Фотоволтаична инсталация ще захранва спортната зала в Свиленград, съобщиха от кметството.

Парите са по проект с още 3 български общини и наша компания с партньор норвежкия Университет за наука и технологии в Трондхайм.

Средствата са от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство чрез програмния оператор Министерство на околната среда и водите. Общата стойност е 925 178.17 лв. Срокът за изпълнението му е 24 месеца.

Предвидени са дейности за повишаване капацитета на местните власти за разработване и прилагане на програми за адаптация към климатичните промени, за въвеждане на конкретни мерки, водещи до директно намаляване емисиите на парникови газове като пряка връзка към целите на ЕС за адаптирани към климата градове и общности.

Фотоволтаичната инсталация е с мощност 30 kWp. Тя ще е  разположена на паркинг конструкции и ще включва зарядна станция за 4 електромобила. Ще се проведат последващи обследвания за енергийна ефективност на общински и многофамилни сгради, ще се изготви краткосрочна програма за насърчаване на използването на енергията от възобновяеми енергийни източници и биогорива.

Едновременно с това ще се осъществят дейности по въвеждане на пилотен енергиен мониторинг на консумация и производство на енергия в сгради и мониторинг на потенциала на слънчева и ветрова енергия.  Получените знания и резултати ще се приложат в нови или действащи програми за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници на общините партньори. Всички дейности ще се извършват при обмяна на опит с партньора от Норвегия, където са изпълнени добри примери и иновации в тази важна за екологичното равновесие сфера.

Към момента е публикувано решение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Предстои подписване на договор.

Така местната администрация продължава да въвежда възобновяеми източници за електроенергия по общински обекти. Първият от тях бе на сградата на кметството.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?