25

Фирми в Хасковско искат украинци, обявиха 33 места 

Осем работодатели са обявили 33 свободни работни места за украински граждани в хасковска област. Това са  „Неохим“ , „Пролет“, „Климатех“,  „Ник-Мон“ ,  „Екзотик инвестмънт“ , „Златно руно“ , „Мерит Глобъл гейм“, „Зехтинджиеви“ .   

417 са украинските граждани, регистрирани и преминали през област Хасково от началото на войната в Украйна. На частни адреси са били регистрирани 210 човека, в хотели – 207. Жените са 209, децата – 136, мъжете – 72. Временна закрила е предоставена на 333 лица, като са издадени 226 регистрационни карти, в които са вписани и децата. Към момента в хотели пребивават 64 украински граждани, съобщиха от областна администрация. 

От РПЦ – Харманли съобщават, че на изнесеното им работно място на ГКПП „Дуранкулак“ са предоставили временна закрила на 218 лица, а на място в Харманли – на още 3 лица, в периода за миналата работна седмица. 

Общо 17 проби за изследване на ентеровируси са взети от украински деца до момента. За 12 от тях получените резултати са отрицателни, при 8 има информация за извършени имунизации в Украйна. Няма данни за регистрирани остри заразни болести сред украинските граждани на територията на област Хасково, съобщават от РЗИ. Продължават проверки на местата за настаняване.   

Подадени са 84 заявления за отпускане на еднократна финансова помощ. 48 от тях са одобрени, 30 са в процес на обработка. Има 6 отказа, поради липса на статут на лицата, напускане на страната или реализирани доходи, информират от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Областната структура на Българския червен кръст акцентира, че досега са подпомогнати 29 семейства, основно в Хасково, Димитровград, Минерални бани. Те са получили предимно хигиенни материали, играчки, спално бельо, одяла, дрехи, обувки и др. На 22 семейства са раздадени пакети с основни хранителни продукти.

От РУО поясняват, че няма промени в условията за записване на деца в училищата и детските градини в област Хасково.

Същевременно, фондация „Подари усмивка“ продължава да оказва безплатна психологическа подкрепа на избягали от войната украински граждани.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Карл Маркс

Карл Маркс

27.04.2022 | 21:54

да, щели да им плащат по 500 лв. заплата!

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?