Следвайте ни

Фирма обжалва 10 бона глоба за 622 т отпадъци 

viber icon

„Траш Еко Пак“ обжалва издаденото наказателно постановление за 10 000 лв. за  нерегламентираните  отпадъци, които бяха струпани до ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. Това съобщиха от регионалната еконинспекция в отговор на наше запитване глобен ли е нарушителят. 

Припомняме, че за струпаните 622 т отпадъци, за които имаше съмнение, че са от Италия, сигнализираха граждани и кметът на Димитровград през септември. РИОСВ реагира светкавично.  Наказателното постановление дойде след като фирмата не изчисти в определения срок площадката, която ползва под наем.   

Отпадъците бяха предадени на „Сорт Комерс“ ЕООД  за последващо третиране на площадка в с. Хаджидимитрово, област Ямбол въз основа на сключен договор между двете дружества, обясниха от екоинспекцията. „Сорт Комерс“ ЕООД притежава всички необходими документи и разрешителни за дейността, както и сепарираща инсталация. Целта е отпадъците да се сортират чрез сепариращата инсталация, като се отделят рециклируемите, които да се балират отново и предадат на краен преработвател. Негодните за рециклиране отпадъци ще се доставят за обезвреждане в общинско депо. 

Не стана ясно  защо точно там са били струпани отпадъците. ТЕЦ-ът няма разрешително по ОВОС да гори отпадъци в инсталациите си и да ползва RDF-модифицирани горива. 

Димитровградската ТЕЦ е на Христо Ковачки.  Формално операторът "Траш Еко Пак" не е свързан  с ТЕЦ "Марица 3", но според запознати практиката е страничните дейности да се поемат от отделни дружества. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?