Следвайте ни

Фестивалът „Хайдушка софра” се бори с „Етъра” в конкурсът „Духът на България”

От Туристическия информационен център в Хасково призовават да се гласува за Узунджовската църква и за фестивала “Хайдушка софра”, който е номиниран в категорията “Духът на България”. В конкурсът организиран от Министерството на туризма има няколко категории. В тази наречена “Духът на България” вземат участие два фолклорни фестивала от Хасковска област. Това са фестивала „Хайдушка софра“ организиран от фолклорен клуб „Фъртуните на Мишо“ – Хасково и Фолклорният фестивал „С хоро на гроздобер” от село Минерални бани. Засега двата наши участника в надпреварата разделят четвърто-пето място с по 3,05% от гласувалите на страницата на министерството. Към 15 ноември класацията в тази категория се вои убедително от Етнографски комплекс на открито „Етър” – Габрово с 37,07%. Втората позиция държи уверено крепостта „Туида” край Сливен с 34,51%, а трети е замъкът „Влюбени във вятъра” в село Равадиново, община Созопол. В тази категория участват общо осем участника, за които може да гласувата до 5 декември, на сайта, който ще поместим накрая.

Фестивал "Хайдушка софра"

Идеята  за фестивала „Хайдушка софра“ се заражда през 2013 година от няколко приятелски клуба. Зад нея стои тенденцията по това време мъжете към фолклорен клуб „Фъртуните на Мишо“ да се носят като хайдути и да се събират често помежду си и с няколко от по-близките клубове  на “софри с чевермета”. По време на тези “софри” се е изпълнявал старият тракийски ритуал за внасяне на чевермета. Така през 2013 година след една от техните трапези се заражда идеята да организират по-голяма сбирка на която да бъдат поканени всички клубове от България на голяма “софра” с песни, танци и чевермета.  След първия успешно проведен фестивал през март 2014 година, клуб “Фъртуните на Мишо” и приятели утвърждават събитието като ежегодно - всяка пролет, в продължение на 2 дни, в град Хасково. През годините се запазва старият тракийски “Ритуал за внасяне на чевермета” и научаването на нещо ново от красивият български фолклор.

Духът на българското, който насища атмосферата през дните на фестивала, прави това събитие все по-полярно и привличащо посетители и туристи и нови танцови групи.

На участниците във фестивала се предоставя уникално изживяване чрез включването им в дефиле през центъра на града, присъствие на  концертна част и възможност за представяне на автентичен танц от района на регистрираните клубове или друг танц от родния фолклор.

Всяка година на фестивала се представя нещо уникално и не толкова познато от българския фолклор - танц, традиция или обичай, с което да  бъдат запознати и научени присъстващите клубове и гости. На изданието през 2018 г. това бе автентичния каракачански танцов фолклор и носии в лицето на танцов състав към Федерация на каракачаните.

 

 

Фолклорният фестивал „С хоро на гроздобер” от село Минерални бани

Фестивалът включва атракция – възстановка на древен тракийски ритуал, съчетан с колоритността на българския фолклор, представен от клубове за народни танци от цялата страна.

Фестивалът се провежда в рамките на 3 дни, през месец септември, като датите се определят от дните на начало на гроздобера през съответната година.

През 2018 г. това събитие се проведе за трети пореден път в община Минерални бани и се наблюдава засилване на интереса към него за участие и посещение със всяка изминала година.

Идеята на съпътстващата атракция е да бъде пресъздаден древен тракийски ритуал „Виното на Сабазий-Загрей“, който се изразява в бране на грозде в плодородните лозови масиви в землището на село Сусам – Тракийски гроздобер, и мачкане на грозде за вино в древнотракийските „Шарапани” край Минерални бани.

Така наречените Тракийски винарни – “Шарапани” са разположени са на около 4 километра южно от Минерални бани. Те представляват изкуствено направени скални вдлъбнатини /котли/ с наклонено дъно и съединителни канали /улеи/. Предполага се, че в тях още траките са преработвали грозде за вино. Датират от І хилядолетие преди Христа. Района на община Минерални бани е богат на шарапани. Около Минерални бани са пет броя, в района на село Брястово където се провежда ритуала са шест броя, „Шарапани” има и при Орлови скали, местонст Купена и Хасара Ангел войвода. Всичките са достъпни за туристи.

 

Може да гласувате за нашите фестивали тук: https://tourismawards.bg/cat/duh-bulgaria/?fbclid=IwAR0LfKQLkL-EaP1FfYZy8s34lDJod40f9qhc5JinqPP6hS_3iE6hvphx_e4

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

С какво се топлите тази зима?