25
Следвайте ни

Ферми без животни, вземали субсидии и пасища, разкриха в Хасковска област  

viber icon

Ферми, в които не се отглеждат животни, получавали субсидии, разкриха проверки на БАБХ в Любимешко и Свиленград. 

Проверките са извършени след като областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов е бил сезиран, че животните в тези обекти не съществуват реално, но са регистрирани в информационната система на БАБХ ВетИС и се използват при подаване на заявления пред Община Любимец за разпределение на мери и пасища от Общинския поземлен фонд. По този начин собствениците или ползвателите на животновъдните обекти, представяйки неверни данни, печелят с предимство правото да ползват обшински пасища, мери и ливади, и биват неправомерно финансово подпомагани чрез субсидии от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). По този начин се ощетяват както други реални земеделски стопани, така и националния и европейския бюджет.

Със заповед изпълнителният директор на БАБХ е наредил извършване на проверки по компетентност. От изготвения доклад е видно, че са констатирани редица нарушения на ЗВД и Наредба №44 от 20.04.2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. От събраните данни става ясно, че в четири от обектите   отговорните лица са свързани и са съпрузи.

В три от обектите е установена физическа липса на стотици животни, както и следи от пребиваването им. Към датата на проверките обаче, животните са вписани във ВетИС. Открити са и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати и др. 

В обект в с. Йерусалимово липсват 139 говеда, които фигурират в информационната система. В друга ферма в същото село все още са вписани 77 броя говеда, които физически липсват.

В с. Лисово не е установено наличие на животни. Покривът на сградата и част от оградата и стените са разрушени. В обекта липсват поилки и хранилки и е видно, че там скоро не са били отглеждани животни. Пълномощникът на отговорното лице на обекта попълва декларация, в която декларира, че към дата 07.10.2021 г. там не се отглеждат никакви животни, но при направена справка в ИИС на БАБХ ВетИС са налични 98 броя говеда. На отговорните лица на животновъдните обекти са съставени предписания. 

Два от петте проверявани обекта са неактивни, показа още проверката. 

На виновните лица, отговарящи за извършване на официален контрол на посочените животновъдни обекти, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност, казаха от областна администрация. 

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор,  заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Васил

Васил

12.11.2021 | 09:37

Трябва,да се сложи вече край на кражби на субсидии,от евро фондовете,здравна каса,автомагистрали и от всичко и всякъде откъдето може да се крадат нашите пари.

Отговори
3 1
Василев

Василев

12.11.2021 | 07:30

Има извършена проверка със съответни констатации.А оттук нататък ще е интересно.

Отговори
5 0
Теодор

Теодор

11.11.2021 | 21:03

И в село Краново община Кайнарджа е така пасищата се дават на гербаджиите а на нас хората с животни коквото остане,някои се ореждат ако имат връзки в общината иначи няма, и 1000 овце да имаш казват ти няма паша.В селото сме останали двама животновъди а паша нямаме,раздадена е на едрите земеделци спонсори на герб за избоитеи наблизки до тях хора.

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?