Следвайте ни

Евтаназират хиляди птици заради инфлуенца 

viber icon

Днес започна евтаназирането по хуманен начин на в Криво поле, където пламна огнище на Птичи грип преди дни във ферма с над 40 000 птици. Започнало е превантивно вземане на проби за Инфлуенца от всички по-големи ферми за отглеждане на птици в областта. Това стана ясно на свиканото от областния управител на Хасково д-.р Стефка Здравкова спешно онлайн заседание на  епизоотичната комисия.

С нейна заповед се въвеждат ограничителни мерки за недопускане разпространението на болестта.  

Общинските епизоотични комисии трябва да  набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на заболяването Инфлуенца А (грип) по птиците на територията на съответната община. Определя се предпазна зона и наблюдавана зона около животновъдните обекти, в които са констатирани засегнати и контактни птици. В 3-колометровата предпазна зона влизат населените места Криво поле, Корен и Момино. В 10-километровата наблюдавана зона влизат следните населени места в област Хасково:

Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево,  Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа; както и харманлийските Славяново, Болярски извор и стамболовските Малък извор, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

Забранява се разселването на птици за подновяване на дивечовия запас „в“ и „от“ зоните по точка 3 до отмяната на настоящата заповед.

Забранява се отглеждането на домашни птици на открито „в“ и „от“ зоните по точка 3 до отмяната на настоящата заповед.

Кметовете на общини незабавно трябва да предприемат действия за преброяване на животновъдните обекти за отглеждане на птици, намиращи се в селищата, разположени в зоните по точка 3 от настоящата заповед. Данните от извършеното преброяване да бъдат предадени в Областна дирекция по безопасност на храните. 

Да се проведат информационни кампании на собствениците на домашни птици, ловците, ветеринарномедицинските специалисти за спазване мерките за биосигурност, незабавно уведомяване на ветеринарен лекар или кмета на съответното населено място при отклонения в здравословното състояние или завишена смъртност на отглежданите птици, заровядва още областният управител.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?