112

Европейската комисия награди Александровската гробница

Европейската комисия награди Тракийската гробница край с. Александрово със Знак за европейско наследство, съобщиха от Регионалния исторически музей в Хасково.

От 2013 г. насам са наградени общо 60 исторически и културни паметници, които имат основополагащо значение за създаването на съвременна Европа. Гробницата край Александрово е първият български обект, който ще носи знака за европейско наследство. На официална церемония в Брюксел на 13 юни ЕК ще награди избраните общо 12 обекта за 2021 г. и ще раздаде официалните табели със знака, който да бъде поставен на входовете.

Обектите на европейското наследство имат за цел популяризиране на символните евроценности и на ролята, която тези обекти играят в историята и културата на Европа. Тези обекти предлагат и ценни образователни дейности, особено за младите хора, пише още в публикацията.

Музейният център "Тракийско изкуство в Източните Родопи" с точното копие на некропола бе построен и открит през 2009 година с финансова помощ от японското правителство в размер на три милиона долара. Сред експонатите е златно съкровище, датирано от 4500 - 4000 г. пр. Хр.     

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?