Следвайте ни

„Евро Ферт” с ново разрешително за международен превоз

Покачва се и цената на минералните торове заради увеличението на природния газ

viber icon
ДИМИТРОВГРАД, 
"Хасковска Марица" 
За срок от 10 години бе подновен лицензът на „Евро Ферт” АД – Димитровград за международен автомобилен превоз на товари в рамките на Европейския съюз. Разрешителното е издадено от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и е валидно от 1 януари 2017 година, когато изтича текущото. Това съобщи председателят на Съвета на директорите на „Евро Ферт” АД Стефан Димитров.

Лицензът се издава съгласно Регламент (ЕО) №1072/2009 г. и дава право на притежателя си да участва в международен автомобилен превоз на товари за чужда сметка или срещу възнаграждение по всеки маршрут за пътувания, които се извършват на територията на Общността, научихме от Димитров. Той съобщи още, че в началото на следващата година предстои увеличение на цената на азотните торове. Предвиденото поскъпване на продуктите на компанията се дължи на повишаването на цената на природния газ. Очаква се тя да скочи с 10,23 % през първото тримесечие на новата 2017 година, обясни Стефан Димитров.  

Предстоящото увеличение на синьото гориво и фактът, че основна част от тази продукция е предназначена за чуждия пазар – за Румъния, Гърция и Македония, а количествата за България са ограничени, са предпоставки за поскъпването й. Освен това, след споразумението на страните от ОПЕК да се ограничи добивът на нефт, цената на суровия петрол скочи с 8%, което със сигурност ще оскъпи цената на газта. На база настъпилите промени се очаква амониевите нитрати да достигнат стойностите от периода декември 2015 – февруари 2016 година, когато те се търгуваха за около 420-460 лв. на тон.

Припомняме Ви, че за предстоящото поскъпване председателят на Съвета на директорите на „Евро Ферт” АД Стефан Димитров предупреди още в началото на месец юни. Тогава той се позова на официално изказване на зам.-ръководителя на руския газовия концерн „Газпром” Александър Медведев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?