Следвайте ни

Ето вариантите за гласуване за трудноподвижни избиратели  

viber icon

Естакадата пред Клуба на инвалидите, където има  изборна секция за хора със зрителни  увреждания и  затруднения в придвижването, е стръмна  за колички. Тъй като предвижването е бавно, се получава задръстване на булеварда, което изнервя  шофьорите. За това сигнализираха дни преди вота избиратели в инвалидни колички. Според сигнала, Младежкият дом, където преди е имало изборна секция, е по- удобно място. Късно е за реакция преди парламентарните избори, но може би за следващи ще се има предвид, надяват се те.

Никога през годините  не е имало подобна жалба.В Младежкия дом имаше секция за кратко и по мои наблюдение хората не бяха доволни. Рампата тук е изградена по проект и отговаря на всички европейски изисквания, коментира Милка Костова, председател на Клуба. Тя допълни, че над рампата е изграден навес, а пред клуба има определени 3 паркоместа.

Очакваме тук да дойдат да гласуват около 15-20 души. Други 25 са заявили подвижна кутия, което също е удобен вариант за трудно подвижни хора. Трети вариант е микробусът с падащ борд, който община Хасково осигурява през целия изборен ден, допълни тя. 

Във връзка с наше запитване от общината коментираха, че избирателите с увреждания имат и други варианти. Според Изборния Кодекс и решение на ЦИК, те могат да упражнят правото си на глас  в секцията по постоянен или настоящ адрес, в избирателния списък на която са вписани, както и в избрана от тях подходяща секция.

Избраната секция може да не съвпада с постоянния или настоящия му адрес и да е в населено място, различно от адресната регистрация. Достатъчно е СИК да се увери, че това е избирател, попадащ в категорията на лицата с увредено зрение или затруднение в придвижването. Преценката за това дали секцията е подходяща е на самия избирател, а не на СИК, казаха още от общината. Тези избиратели могат да гласуват с придружител. 

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?