25

Ето рецептата за таратор без мляко, с който се разхлаждат в Тополовградско в жегите 

С жътварски таратор се борят със страшните жеги в Тополовградско от край време. В края на месеца е празникът Горещници, а този таратор винаги се свързва с горещото лято. Преди години е правен за разхлаждане по жътва, от където носи и името си. Жътварите носели в торбата краставици, които нарязвали в паницата и слагали вода от студеното кладенче. Сега има няколко разновидности на този таратор. 

Задължителни са вода, краставица, оцет и сол. Може да се добавят счукани орехи, от които водата да побелее, както и чесън, и копър. Може и малко олио. За да е опще по- студен може да се добави и лед. Този таратор е не по- малко вкусен е този, които се приготвя с кисело мляко, освен това е много по-освежаващ. 

Рецептата е на баба, която днес приготви разхлаждащия таратор пред децата в музейната къща.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?