25

Ето отличените в Димитровград учители и ученици 

На тържествена церемония по повод 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици. 

„24 май е празник, който се превърна в символ на стремежа ни да имаме знания през наука, образование и култура. Празник, който ни изпълва с национална гордост и самочувствие. На този ден отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий и всички техни последователи. На този ден, всички българи, където и да се намират те се обединяваме около езика, писмеността и знанието, защото „духовността не пада там, дето знанието живей”. А то знанието пребъдва през вековете благодарение на хората, които създават идентичност и възпитават родолюбиво поколения сред нас. Хората като Вас, свързани с образование, култура, наука и изкуство. Дълбок поклон пред Вас – наши просветители. Пред силата на вашия професионализъм и стремежа ви да съхранявате българския език и духовност. Продължавайте със същия ентусиазъм и жар да градите основите на българщината!” каза в своето слово кметът Иво Димов.

 

Поздравления към присъстващите по повод празника отправи и председателя на Общински съвет Гергана Кръстева.

Носители на престижните почетни отличия „Учител на годината”  в областта на образованието са: 

Таня Канева „Учител на годината за 2023 година“ в направление „Предучилищно и училищно образование”.

 

Татяна Къшева „Учител на годината за 2023 година“ в направление „Природо-

 

Калоян Добрев „Учител на годината за 2023 година“ в направление „Хуманитарни науки”.

 

Лушка Тонева „Учител на годината за 2023 година“ в направление „Изкуство”.

 

Мария Милкова в направление „Цялостен принос за развитие  на образованието и престижа на Общината с дълготраен характер”, която отказа да получи своята награда.

 

Специалната награда на Община Димитровград „Деец на културата” за 2023 година получи Ирина Костадинова – творец в областта на танцовото изкуство.

 

Двама зрелостника също бяха отличени от кмета на общината Иво Димов с грамоти „За постигнати високи образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград”. Това са възпитаниците на ПМГ „ИВан Вазов” Теодор Казаков и Калоян Добрев. Носители и на приза „Ученик – символ на гимназията” за значими постижения и издигане авторитета на гимназията през целия период на обучение.

Общоградското честване на Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с 

Шествие на училищата, водени от  Забавно-духов оркестър и деца от ОЦТИ "Галаксико" с букви от азбуката, деца с венци от СУ „Л. Каравелов”, хор и мажоретки от ОУ „П. Славейков”. Празничното шествие премина по централната пешеходна алеята и се отправи към сцената на пл.”България”. С ефектна композиция Мажоретен състав от ОУ „П. Славейков” с ръководител Миглена Бинева приповдигнаха духа на присъстващите с хореография върху „Тих бял Дунав”. Официалната церемония започна с химна на празника "Върви, народе възродени!" в съвместно изпълнение на хор "Славейковци" и Забавно-духов оркестър с диригент Митя Йорданов. 

 

Първокласниците Дария Пламенова и Пламен Колев от ОУ „Алеко Константинов” поздравиха събралото се множество със рецитал на стихове. 

Кметът на общината и председателя на общински съвет връчиха плакети, грамоти и парични награди на наградените учители и културен деец.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?