25

Ето какво да направите, ако сте изгубили личната си карта за изборите на 9 юни 

Звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност в деня на изборите, да имат възможност да упражнят правото си на глас, съобщиха от областната дирекция на полицията в Хасково.

В седмицата преди 09 юни, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни лична карта или личен /зелен/ паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да гласуват. .

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 7 юни, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1.  Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР Хасково или в РУ Димитровград, РУ Харманли, РУ Свиленград, РУ Ивайловград или в РУ Тополовград за дните от 04  юни до 08 юни  2024 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. или на 09 юни (неделя) от 08.30 ч. до 19.00 часа

2.   Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3.  В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 Удостоверението се издава, за да послужи само пред СИК в изборни ден, уточняват от полицията. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?