Следвайте ни

 „Есенни щурци“ събра поети от 14 държави 

Турската телевизия показа репортаж от Четвъртия международен поетичен фестивал в Горски извор

viber icon

Тодорка Николова

Над 240 автори – 160 от България и 80 от  Израел, Франция, Турция, Украйна, Беларус, Русия, Република Удмуртия, Татарстан и др., участваха в четвъртия международен фестивал „Есенни щурци“ в Горски извор.  Специални гости  бяха: академикът по физика, професор по океанология, поет и певец по душа Василий Белашов от Казан, Република Татарстан, д–р Мойсей Борода от Кьолн, поет и композитор, председател на Съюза на композиторите в Германия, генерален секретар на Международната писателска гилдия и официален представител на творците в Грузия, Ахмед Емин Атасой от Турция, член на Съюза на турските писатели, самият поет и преводач и Олга Малцева – Арзиани, поетеса от Москва, която превежда българските поети и ги прави популярни в Русия. В основата на това изключително важно сътрудничество са поетичния клуб „Иван Николов” и Международната писателска гилдия с президент Лада Баумгартен, която преди две години гостува в Хасково. Тогава беше подписан и договора за това сътрудничество. А Мойсей Борода пристигна в Горски извор не само за участие във фестивала, а и за подписването на Меморандум между двете организации за разширяването на фестивала извън границите на България и за участието на грузинските писатели. По силата на този, вече подписан Меморандум, през следващите години фестивалът ще продължи четири дни, като два от тях ще бъдат в друга държава, от която има участници в проявата.

Тази година фестивалът продължи два дни. Освен поетичния празник, вторият ден беше отреден за пеещите поети. Тоест, за автори, които пишат стихове и музиката към тях и сами изпълняват песните си. Участваха над 20 пеещи поети от България и 12 от други държави. Голямата награда за участниците от България, статуетка с ключа сол, отиде при поета Йордан Пеев от Стара Загора, а статуетка за чужденци грабна акад. Василий Белашов от Татарстан, личен приятел на Висоцки, изпълняващ всички негови песни. Голямата награда за поезия на българските автори, статуетка с крилете на Пегас, бе връчена на поетесата Нели Коларова от София, а статуетката за чужденци отиде в руския град Самара при Олга Борисова. Гостите имаха възможността да посетят Димитровград, Хасково и Пловдив. Председателят на Съюза на независимите български писатели Марин Кадиев прие гостите и пое ангажимент да им покаже Пловдив. Гостуваха в читалището на село Калековец, където ги посрещнаха по стара българска традиция с хляб и сол, танцовият състав им показа красотата на българския танц, посетиха музея към читалището. След това чужденците бяха приети в Марково от инж. Койчо Русев , учредител и създател на Националната транспортна камара, както и на Българския транспортен холдинг – АД. Гостите си тръгнаха очаровани от посрещането на този невероятен домакин, с подаръци в ръцете. На пресконференциите, които се наложи да дават чужденците, споделиха, че са изумени от приятелската атмосфера, която се създаде през двата дни на проявите, от богатата музикално–литературна програма на домакините, от срещата с творци от различните краища на България. Разбира се и Горски извор, и Димитровград имаха удоволствието да чуят песните на Василий Белашов, познанията на д-р Борода не само за българските композитори, а и за онези знайни и незнайни герои спасили българските евреите от холокоста. Той самият е евреин и тази тема не му е чужда, макар, че е роден и расъл в Грузия. Фестивалът приключи, гостите си заминаха с обещанието, че пак ще гостуват. 

Фестивалът е посветен на поета и преводача Иван Николов, роден и расъл в Горски извор, оставил костите си в родното село. Бивш главен редактор на пловдивското книгоиздателство „Христо Г. Данов в Пловдив, Иван Николов остави ярка диря в книгоиздаването. Фестивалът беше учреден като поетичен конкурс, без никакво финансиране, но община Димитровград оцени значението му и сега организаторите на проявата изцяло разчитат на финансовата подкрепа от нея.  Затова всяка година фестивалът разширява границите си и днес той вече е международен. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ольга

Ольга

30.08.2021 | 19:20

Благодаря ви за прекрасния фестивал! Благодаря за паметта на талантлив поет, публицист и писател И. Николове! С Вашето разрешение публикувайте статия за руски интернет сайтове.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?