Следвайте ни

ЕООД с 2 лв. капитал прави соларен парк на 4 000 дка

viber icon

Огромна фотоволтаична централа на площ от 4 000 дка и мощност от 400 MW иска да изгражда край хасковските села Тракиец и Долно Войводино „Енери БГ1“ ЕООД. Дружеството е регистрирано в столицата с 2 лева капитал, което е допустимо според Търговския закон. То е собственост на австрийското дружество „Енери Дивелопмънт ГмсХ“,  управляващи са австрийците Лукас Немец и Ричард Кьоних, показа наша проверка в ДАКСИ. 

ЕООД-то е внесло Инвестиционно намерение в Общината, а на предстоящото в края на следващата седмица заседание, съветниците ще го разгледат. Те трябва да решат ще дадат ли съгласие за учредяване право на собственост и предварително съгласие за промяна имоти от публична общинска собственост в частна такава. Предвижда се фирмата да финансира изграждането на необходимата инфраструктура.  

Според инвестиционното намерение, австрийското дружество разширява дейността си в Европа, а соларната централа край Хасково ще произвежда 560 000 000 kWh чиста възоновяема енергия годишно. Това ще спести 670 000 тона въглероден двуокис, изхвърлен в атмосферата. Австрийците предвиждат за наемат 400 души за 6 месеца за строителството на централата. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (3)

Дии

Дии

22.08.2020 | 19:22

Токът няма да се изкупува на преференциални цени. Ще играят на свободния пазар. Явно цената на фотоволтаиците е паднала достатъчно. И другаде в БГ строят или започват големи паркове над 1500 - 2000 дка. Три такива като този в хасковско и правят колкото 1 реактор 1000мВ на АЕЦ, а цената им е в пъти по евтина от АЕЦ, и по безопасна. СТОП на АЕЦ Белене! Стига данък Русия

Отговори
5 1
Василев

Василев

22.08.2020 | 11:43

От Станишев през ГЕРБ на нашия гръб. Обикновеният човек както винаги плаща масрафа, а парите в джоба на разбойниците. При тях цвят няма,само финансови интереси.

Отговори
3 2
Тони

Тони

22.08.2020 | 11:18

За да им плащаме после прескъпия ,,зелен,, ток. Държавата е длъжна щом е дала съгласие за строежа на централата да им изкупи произведения ток.

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?